Gołąbki z piekarnika

Gołąbki z piekarnika to prostsza wersja lubianej przez wszystkich potrawy złożonej z mielonego mięsa i ryżu, owijanego w liście kapusty. Nie wymaga smażenia, duszenia, jest więc mniej pracochłonna i nie brudzi aż tylu naczyń. Jest przy tym równie smaczna, co wersja smażona. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso oraz lekko krucha kapusta to danie, któremu warto poświęcić kilka chwil. Gołąbki z piekarnika są dobre nie tylko na rodziny obiad, ale też większe spotkanie w gronie znajomych.

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 224 głosów)

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: ryż gotujemy do miękkości, według wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie ma takiej informacji, gotujemy około 1,5 litra wody, dodajemy ¾ łyżeczki soli, a gdy woda będzie wrzeć, wsypujemy ryż i nastawiamy minutnik na 20 minut od momentu zagotowania.  

  • 2.

    Kapusta: myjemy ją, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z wrzącą wodą (około 2 l wody). Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy każdy liść oddzielnie przy pomocy widelca na talerz, uważając, żeby się nie poparzyć. 

  • 3.

    Farsz: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę. Obieramy też czosnek i przeciskamy go przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej czosnek i trzymamy na ogniu jeszcze przez moment. Całość przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Mieszamy wszystkie składniki dłonią.

  • 4.

    Zawijanie: rozpoczynamy od rozłożenia liścia kapusty, następnie nakładamy na środek farsz, zawijamy boki do środka, a następnie podwijamy końcówki pod siebie. Oszukane gołąbki z piekarnika układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Układamy je ściśle obok siebie jeden przy drugim. Podlewamy szklanką wody, a wierzch posypujemy słodką papryką oraz posiekaną natką. Zamiast wody, gołąbki z piekarnika możemy podlać też sosem pomidorowym lub passatą.

  • 5.

    Pieczenie: gołąbki trzymamy około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je pod przykryciem.

  • 6.

    Podanie: gołąbki z piekarnika najlepiej smakują z młodymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy