Gołąbki z piekarnika to prostsza wersja lubianej przez wszystkich potrawy złożonej z mielonego mięsa i ryżu, owijanego w liście kapusty. Nie wymaga smażenia, duszenia, jest więc mniej pracochłonna i nie brudzi aż tylu naczyń. Jest przy tym równie smaczna, co wersja smażona. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso oraz lekko krucha kapusta to danie, któremu warto poświęcić kilka chwil. Gołąbki z piekarnika są dobre nie tylko na rodziny obiad, ale też większe spotkanie w gronie znajomych.
Getty/Stock
(średnia 4.38 z 224 głosów)
Przygotowanie: ryż gotujemy do miękkości, według wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie ma takiej informacji, gotujemy około 1,5 litra wody, dodajemy ¾ łyżeczki soli, a gdy woda będzie wrzeć, wsypujemy ryż i nastawiamy minutnik na 20 minut od momentu zagotowania.
Kapusta: myjemy ją, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z wrzącą wodą (około 2 l wody). Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy każdy liść oddzielnie przy pomocy widelca na talerz, uważając, żeby się nie poparzyć.
Farsz: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę. Obieramy też czosnek i przeciskamy go przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej czosnek i trzymamy na ogniu jeszcze przez moment. Całość przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dłonią.
Zawijanie: rozpoczynamy od rozłożenia liścia kapusty, następnie nakładamy na środek farsz, zawijamy boki do środka, a następnie podwijamy końcówki pod siebie. Oszukane gołąbki z piekarnika układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Układamy je ściśle obok siebie jeden przy drugim. Podlewamy szklanką wody, a wierzch posypujemy słodką papryką oraz posiekaną natką. Zamiast wody, gołąbki z piekarnika możemy podlać też sosem pomidorowym lub passatą.
Pieczenie: gołąbki trzymamy około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je pod przykryciem.
Podanie: gołąbki z piekarnika najlepiej smakują z młodymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną.
Komentarze