Zrób gołąbki pieczone w piekarniku! To danie z kapusty z mięsno-ryżowym farszem będzie pyszne, jeśli kapustę zapieczemy w piekarniku. Uwaga, aby nie przypiec za mocno!
Gołąbki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Jak zrobić gołąbki pieczone w piekarniku? Zaczynamy od przygotowania kapusty. Pierwszy krok to wycięcie głąba i wybranie ładnych, niezniszczonych liści. Liście obgotujemy w gorącej wodzie, aby sparzyć warzywo. Przestudzamy, osuszamy.
2.Ryż gotujemy w osolonej wodzie, mięso przesmażamy na oleju z zeszkloną dużą cebulą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Łączymy mięso z ryżem. Wybrane liście kapusty faszerujemy nadzieniem - po 2-3 łyżki na liść. Zawijamy. Blachę do pieczenia lub formę wysmarowujemy cienką warstwą tłuszczu. Układamy ciasno zwinięte gołąbki - zwinięciem do dołu, aby całość nie wypłynęła. Zimne masło w kawałkach układamy pomiędzy gołąbki. Pozostałe liście układamy na płasko na gołąbkach - aby chroniły przed nadmiernym przypieczeniem. Całość podlewamy bulionem.
3.Gołąbki z piekarnika pieczemy przez ok. 75 minut w 180 stopniach, grzałka góra-dół. Pod koniec pieczenia można zdjąć wierzchnie liście, aby całość przez 2-3 minuty ładnie się zapiekła na chrupiąco - jeśli tak lubimy.
Komentarze