Zapiekane jabłka

Ocena:

4.54 (191)

  • 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pieczone jabłka inaczej niż zwykle - zamiast użyć całych owoców, kroimy je w cząstki i doprawiamy na wytrawnie papryką i rozmarynem.

Składniki:

  • jabłka  6 szt.

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • sok z cytryny  1 szt.

  • masło klarowane  90 ml

  • pieprz  3 g

  • rozmaryn  3 g

  • cydr  400 ml

  • słodka papryka  5 g

Zapiekane jabłka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umyte jabłka osuszamy, kroimy ze skórką (najlepiej za pomocą krajalnicy) na równe cząstki. Wkładamy do dużej żaroodpornej formy, mieszamy z sokiem z cytryny, masłem, cydrem i przyprawami wedle uznania, jednak jabłka powinny być pikantne. Pieczemy w temp. 180°C, aż zmiękną, ale zachowają kształt. Przed podaniem posypujemy skórką z cytryny. Podajemy na gorąco.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Najlepsze do wszelkich pieczonych mięs, zwłaszcza kaczki, gęsi i karkówki.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne