Zapiekane jabłka

Pieczone jabłka inaczej niż zwykle - zamiast użyć całych owoców, kroimy je w cząstki i doprawiamy na wytrawnie papryką i rozmarynem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pieczone jabłka

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 191 głosów)

Składniki:

  • 6 twardych winnych jabłek
  • sok i skórka z cytryny
  • 6 łyżek klarowanego masła, stopionego
  • butelka (400 ml) słodkiego cydru
  • grubo mielony pieprz
  • słodka mielona papryka
  • suszony rozmaryn

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Zapiekane jabłka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte jabłka osuszamy, kroimy ze skórką (najlepiej za pomocą krajalnicy) na równe cząstki. Wkładamy do dużej żaroodpornej formy, mieszamy z sokiem z cytryny, masłem, cydrem i przyprawami wedle uznania, jednak jabłka powinny być pikantne. Pieczemy w temp. 180°C, aż zmiękną, ale zachowają kształt. Przed podaniem posypujemy skórką z cytryny. Podajemy na gorąco.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Najlepsze do wszelkich pieczonych mięs, zwłaszcza kaczki, gęsi i karkówki.
 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy