Pasta z rukoli - idealny dodatek do kanapek

Ocena:

4.51 (206)

  • 10 min.
  • dla 8 osób

Rukola nie musi być jedynie dodatkiem do dania głównego czy składnikiem sałatki. Świetnie sprawdzi się jako baza do pysznej pasty kanapkowej.

Składniki:

  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 10 dag rukoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag miksu do smarowania pieczywa, najlepiej z dodatkiem oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól, pieprz

Pasta z rukoli - idealny dodatek do kanapek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pestki słonecznika prażymy do zrumienienia na suchej patelni, siekamy.
  • Oczyszczoną z ogonków rukolę siekamy. Czosnek siekamy.
  • Wymienione składniki mieszamy dokładnie z miękkim miksem do smarowania, musztardą, skórką oraz solą i pieprzem.
  • Podajemy do smarowania pieczywa – solo albo jako bazę do kanapek, pod inne składniki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Zobacz przepis na: grillowane kanapki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne