Pasztet z soczewicy

Ocena:

4.44 (154)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pasztet z soczewicy to przepis, który szybko pokochali wszyscy, nie tylko wegetarianie. To świetna propozycja na wielkanocny stół, z powodzeniem może zastąpić mięsny odpowiednik. Idealnie sprawdza  się w wersji na ciepło, jak i na zimno, jako sycący dodatek na kanapki lub przystawka. Jak upiec go, by był wyrazisty, aromatyczny i o odpowiedniej konsystencji? To proste, sprawdźcie naszą sprawdzoną recepturę na pasztet z soczewicy zielonej.

Składniki:

  • soczewica zielona  400 g

  • marchewka  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • jajka  3 szt.

  • jajka  250 g

  • czosnek  3 ząbki

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • siemię lniane  1 łyżka stołowa

  • słodka papryka  15 g

  • sól  10 g

  • pieprz  10 g

  • przyprawa curry  5 g

  • papryka ostra  3 g

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Soczewica: zalewamy ją wodą, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy do gotowania na około 15-20 minut, aż stanie się miękka. Następnie odcedzamy ją i odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Marchew: obieramy, myjemy je. Gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się miękkie, ok. 10-15 minut.

  • Krok 3:

    Cebula i czosnek: obieramy z łupin, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju.

  • Krok 4:

    Mielenie: wystudzoną soczewicę, ugotowaną marchew i zeszkloną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy na gładką masę.

  • Krok 5:

    Piekarnik: nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

  • Krok 6:

    Doprawianie masy: do gładkiej masy wbijamy jedno jajko i wsypujemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 7:

    Pieczenie: masę na pasztet przekładamy do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet z soczewicy pieczemy przez około 50-60 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Porady

  • Czy pasztet z soczewicy można zamrozić? Jak najbardziej! Wystarczy wystudzić go po upieczeniu i szczelnie zapakować, na przykład do woreczka strunowego lub pojemnika. Zwykle mrozi się go w kawałku, jednak dobrym pomysłem jest pokrojenie go wcześniej w plasterki, dzięki czemu potem możemy odmrozić niewielką porcję na jeden raz.
  • Nie wszyscy wiedzą, że czerwona soczewica jest po prostu brązową soczewicą, pozbawioną łupinki, dlatego bez problemu możemy używać każdego jej rodzaju. Trzeba, jednak zwrócić uwagę na czas gotowania, bo czerwona wymaga zdecydowanie krótszej obróbki termicznej.
  • Soczewicy nie należy solić na początku gotowania, a dopiero pod koniec. Jeśli zrobimy to wcześniej, ziarna będą twarde. Zbyt wczesne solenie sprawi też, że utraci ona podczas gotowania cenne białko. Najlepiej posolić ją dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasztet z soczewicy - inne wersje

Pasztet z soczewicy to jedno z najpyszniejszych dań, jakie możemy zrobić na bazie soczewicy. Przygotowuje się go łatwo i szybko, a dodatkowo można dodać do niego wszystkie ulubione dodatki, przyprawy i zioła, tworząc setki kompozycji smakowych. Podstawowy przepis na pasztet z soczewicy to ugotowane ziarna, podsmażona cebulka, marchew, jajko, bułka tarta i przyprawy. Można go jednak robić w wielu wariantach smakowych, dodając do niego:

  • pieczarki - najlepiej podsmażone przez kilka minut,
  • szpinak - odpowiedni będzie zarówno świeży, jak i mrożony,
  • cukinię - dodajemy surową startą lub wstępnie obgotowaną, zmieloną z pozostałymi składnikami,
  • oliwki - polecamy wcisnąć je w całości w gotową masę, będą się pięknie prezentowały w pasztecie zaserwowanym w formie przystawki,
  • suszone pomidory - najlepsze będą te z zalewy,
  • kapary - stosując ten dodatek lepiej mniej posolić masę, ponieważ kapary dostępne są w słonej zalewie
  • ryż lub kaszę - taki wariant będzie dużo bardziej sycący, zdecydowanie można podawać go zamiast mięsa do obiadu. Niezwykle dobry jest pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej,
  • suszone owoce - sprawdzą się tu śliwki, morele, rodzynki. Ciekawą opcją będzie pasztet z soczewicy i żurawiny, uzyskamy słodko-kwaśny posmak.

Rodzaje soczewicy

W sklepach i na straganach spotkamy wiele rodzajów soczewicy. Który z nich wybrać? To zależy, co planujemy gotować.

  • Czerwona i żółta soczewica - gotują się najszybciej i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Szybko jednak się rozgotowują, dlatego najlepiej sprawdzą się w zupach i gęstych gulaszach lub potrawkach.
  • Zielona, brązowa i czarna soczewica - są twardszymi gatunkami i wymagają moczenia przed gotowaniem. Podczas obróbki zachowują większą jędrność, dlatego dobrze wyglądają w sałatkach. Sprawdzą się też do kotletów czy wege burgerów.  

Ile gotować soczewicę?

Każdy z rodzajów soczewicy gotuje się nieco inaczej, dlatego przed rozpoczęciem obróbki termicznej, należy zapoznać się ze specyfiką danego gatunku.

  • Jeśli chcemy przygotować szybkie danie, najlepszą opcją będzie soczewica czerwona i żółta. Nie wymagają one wcześniejszego moczenia, a samo ich gotowanie trwa około 12-15 minut.
  • Zielona soczewica wymaga już płukania, a czas gotowania wydłuża się aż dwukrotnie, gdyż potrzebuje ona około 30 minut.
  • Brązowa i czarna soczewica muszą być wcześniej moczone przez około 30-60 minut, a następnie gotowane przez kolejną godzinę.

Co zrobić z soczewicy?

Soczewica to baza do wielu pysznych dań. Co można z niej wyczarować? Najpopularniejszym przepisem, jaki spotkamy w książkach kucharskich i w sieci, jest zupa z soczewicy. Możemy ją przygotować na dwa sposoby, zachowując soczewicę w całości lub blendując na gładki krem. Znaną i lubianą zupą jest również hinduski dahl. Kolejny pomysł to wszelkiego rodzaju pulpety i kotlety z soczewicy. Pysznymi przepisami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, są też rozgrzewające gulasze i potrawki, na przykład curry z soczewicy na mleczku kokosowym. Tym, którzy wolą lżejsze dania z pewnością przypadnie do gustu sałatka z soczewicy, natomiast fanów włoskiej kuchni zachwyci lasagne z soczewicą oraz wegetariańskie spaghetti bolognese z sosem na bazie soczewicy. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne