Pasztet z soczewicy

Idealna alternatywa dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Spróbujcie wersji z soczewicą - od tej pory będziecie chcieli jeść tylko i wyłącznie taki pasztet z soczewicy.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag czerwonej soczewicy
  • upieczona czerwona papryka, bez skóry i pestek
  • bulion warzywny
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Obrane marchewki i cebulę ścieramy na średnich oczkach, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, podduszamy razem kilka minut. Wsypujemy przyprawy, wciskamy przez praskę czosnek, mieszamy, podduszamy. Wsypujemy soczewicę, dodajemy rozdrobnioną upieczoną paprykę, mieszamy, zalewamy bulionem 3 cm ponad poziom składników.
  2. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie nam gęsta papka. Studzimy, wyrabiamy z jajkami (najlepiej mikserem), doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do lekko natłuszczonej keksówki, uklepujemy. Pasztet z soczewicy zapiekamy ok. 30 min w temp. 180°C.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Komentarz redakcji

Pasztet z soczewicy to smakowita propozycja nie tylko dla wegetarian. Bezmięsna alternatywa zasmakuje również fanom klasycznego domowego pasztetu. Robiąc pasztet z soczewicy kontrolujmy gęstość masy - zbyt rzadka po prostu nam się nie upiecze. Pasztet z soczewicy powinien być przypieczony na zewnątrz i miękki, delikatny w środku.
pasztet z soczewicy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy