Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado to pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska. W zależności od użytych dodatków, może stanowić zarówno pełnowartościowe śniadanie, jak i rozpustny deser. Krem z awokado można przygotować na kilka sposobów. Podpowiadamy jak nadać mu odpowiednio głębokiego smaku i aksamitnej konsystencji. Choć czekolada z awokado, stała się szczególnie popularna wśród wegan, gwarantujemy, że wszyscy domownicy zapytają o dokładkę.  

dodany przez: marlenas

dodatki krem czekoladowy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Krem czekoladowy z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Awokado dojrzałe 1.

    Do naczynia blendera wrzucamy orzechy. Dodajemy mleko kokosowe, ksylitol i kakao. Dojrzałe awokado przekrajamy na pół. Pestkę usuwamy, a miąższ wydrążamy łyżką. Dodajemy do pozostałych składników. Całość blendujemy. W zależności od preferencji, możemy dodać więcej ksylitolu, kakao lub mleka. Krem czekoladowy z awokado przekładamy do miseczek. Serwujemy z sezonowymi owocami. 

     

Porady

  • Do przygotowania kremu czekoladowego z awokado, możesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Świetnie sprawdzi się napój owsiany, migdałowy lub coraz częściej dostępna, tłusta śmietanka roślinna.
  • Dla podkręcenia smaku i aromatu, orzechy laskowe możesz uprażyć dodatkowo na suchej, rozgrzanej patelni. Jeszcze ciepłe wysyp na ściereczkę i pocierając o siebie, usuń skórki. Jeżeli chcesz uzyskać efekt popularnego kremu czekoladowego, możesz użyć więcej laskowców. Tak przygotowana czekolada z awokado świetnie sprawdzi się jako smarowidło do wegańskich naleśników bez jajek. 
  • Czekolada z awokado smakuje doskonale w towarzystwie dodatków. Latem, warto sięgnąć po soczyste, sezonowe owoce. Jesienią, krem możesz uwieńczyć podgrzanymi w rondelku malinami, lub wiśniami z rozgrzewającym cynamonem i posypką z orzechów. 

Notka redakcyjna

Krem czekoladowy- jak zrobić?

Krem czekoladowy to bardzo prosty w przygotowaniu deser. Jeżeli posiadasz blender ręczny lub kielichowy, przygotowanie kremu z awokado zajmie dosłownie kilka minut. Wystarczy wydrążyć miąższ i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Możesz zrezygnować z ksylitolu i dosłodzić deser bananem. Uczuleni na kakao nie muszą rezygnować z kremu z awokado. Do deseru równie dobrze nadaje się aromatyczny karob, czyli mączka chleba świętojańskiego. Krem z awokado to pyszny, ale nie jedyny sposób na wegański budyń czekoladowy. Jeżeli szukasz pomysłów na zdrowy i sycący deser, spróbuj również naszego przepisu na krem daktylowy lub kakaowo- śliwkowy budyń jaglany. Latem, sięgnij natomiast po wegańskie lody czekoladowe. 

Jak jeść awokado?

Awokado jest bogate w witaminy C, E, A i B. Zawiera dużo potasu, kwasu oleinowego, likopenu i luteiny. W pierwszym zetknięciu, awokado może wydawać się mdłe w smaku. Wystarczy jednak nawet odrobina soku z cytryny lub limonki, by odkryć jego nowe oblicze. Najpopularniejszą potrawą, która idealnie wykorzystuje potencjał kremowego, tłustego awokado, jest meksykańskie guacamole. Ta wytrawna pasta najczęściej podawana jest z kolendrą, drobno posiekaną papryczką chilli i czerwoną cebulką. Awokado można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdza się zapieczone w piekarniku, w sałatce z kaszą bulgur, lub jako składnik zupy porowej. Warto wiedzieć, że jego miąższ to również doskonały zamiennik jajka. Zastanawiasz się jak wybierać i przechowywać awokado? W cyklu „Smak” przedstawiamy najważniejsze informacje. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy