Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty – naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę. Grzybki marynowane to świetna przekąska, ale pasują także do wielu różnych dań. Sprawdźcie przepis na grzybki marynowane!
iStock
(średnia 3.91 z 354 głosów)
Porady
Grzybki marynowane są wspaniałe do kanapek, sałatek, a także same, jako przekąska. Takie grzybki najlepiej umieszczać w wyższych słoikach. Ich pojemność dopasujcie do własnych potrzeb. Możecie wybrać mniejsze słoiczki o pojemności około 300 ml, jeśli wiecie, że grzybki będą jedzone jako dodatek do kanapek czy przekąska. Natomiast jeśli zwykle tego typu grzybki wykorzystujecie w większej ilości, na przykład do sałatek, warto przygotować przetwory w nieco większych słoikach – w sklepach znajdziecie słoiki o pojemności 500 ml i 900 ml. Najlepiej kupić cały zestaw słoików. Wtedy macie pewność, że zakrętki będą pasować, a słoiki będą ładnie wyglądać w spiżarni. Warto też nakleić na nie etykiety z datą produkcji i opisem zawartości.
Wypróbuj też nasz przepis na sos grzybowy!
Domowe grzybki marynowane zdecydowanie przewyższają smakiem te kupione w sklepie. Do ich przygotowania potrzebne są głównie leśne grzyby - prawdziwki, podgrzybki, maślaki, rydze i inne. Grzyby marynowane w naszym przepisie przyprawiamy klasycznie: używamy ziela angielskiego, liści laurowych i gorczycy. Możecie jednak także przyprawić grzybki marynowane korzennie. To świetna opcja na zimę, doskonale będą pasować także na święta czy imprezy karnawałowe. Co do nich dodać? Użyjcie cynamonu, goździków i anyżu. Warto też dodać do grzybków nieco więcej cukru. Nadadzą grzybkom wyjątkowy smak.
Grzybki marynowane mogą być włożone do słoików w całości, jeśli nie są zbyt duże. Z kolei w przypadku gdy macie duże grzyby, które nie zmieszczą się do słoików, można je pokroić na mniejsze kawałki. Do marynowania jednak zdecydowanie bardziej nadają się mniejsze sztuki – będą po prostu smaczniejsze. Większe grzyby warto wykorzystać do suszenia lub mrożenia. Grzyby marynowane są gotowe do jedzenia już po kilku dniach. Otwarty słoik z grzybkami nie powinien stać zbyt długo w lodówce, najlepiej spożyć je jak najszybciej.
W zależności od tego, jakich grzybów używacie, będziecie musieli gotować je dłużej lub krócej. Przykładowo, najkrócej gotujemy kurki, około 5 minut, borowiki i podgrzybki gotujemy kilka minut dłużej, natomiast rydze około 10 minut. Grzyby możemy zalać gorącą zalewą – wtedy nie będziemy musieli pasteryzować słoików.
Jak podawać grzybki marynowane? Grzybki marynowane to jedne z najbardziej lubianych polskich przetworów. Mogą być dodatkiem do obiadu, zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Warto też dodawać je do sałatek, którym nadają ciekawego kwaskowo-słono-słodkiego smaku. Grzybki marynowane można podawać do wędlin i serów jako smaczny dodatek. Często jemy je jednak po prostu bez niczego, prosto ze słoiczka jako bardzo smaczną przekąskę.
Grzybki marynowane są też składnikiem tatara. Grzybki do tatara pokrójcie w drobniutką kostkę i podajcie obok mięsa lub w osobnej miseczce. Poza tym grzybki marynowane dodajemy również do sosu tatarskiego. Grzybki marynowane to zakąska popularna na polskich stołach podczas rodzinnych przyjęć. Są lekko chrupiące, ale jednocześnie elastyczne i miękkie. Ich smak jest bardzo ciekawy, delikatnie kwaśny, więc może przypaść do gustu nawet osobom, które zwykle nie przepadają za grzybami. Przygotujcie sobie chociaż kilka słoików na zimę!
Komentarze