GRZYBKI MARYNOWANE

Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę.

Przetworygrzyby marynowane

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 3.91 z 351 głosów)

Składniki:

  • grzyby marynowane - najlepsze borowiki
  • 3 duże cebule
  • ZALEWA:
  • 5 szkl wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżkę gorczycy
  • 1 szkl octu-na końcu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby marynowane:
  • Przygotować zalewę na grzybki marynowane: wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła.    Grzybki oczyścić, dobrze umyć. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić. Po ostudzeniu grzybki wkładać do słoiczków do 3/4 wysokości wlać zalewę i odwróconą łyżeczką wymieszać dobrze grzybki z zalewą. Jeśli będzie mało zalewy to dolać, aby grzybki były zakryte. Zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut.
  • I w ten sposób grzybki marynowane mamy gotowe. Grzybki marynowane - zamknięta polska jesień w słoiczkach :)
  • Smacznego!

Porady

Grzybki marynowane są wspaniałe do kanapek, sałatek, a także same, jako przekąska.

Wypróbuj też nasz przepis na sos grzybowy!

Notka redakcyjna

Grzybki marynowane to jedne z najbardziej lubianych polskich przetworów - są dodatkiem do obiadu, przekąską, składnikiem tatara, sosu tatarskiego. Jest to również zakąska popularna na polskich stołach podczas rodzinnych przyjęć. Domowe grzybki marynowane zdecydowanie przewyższają smakiem te kupione w sklepie. Do ich przygotowania potrzebne są głównie leśne grzyby - prawdziwki, podgrzybki, maślaki, rydze i inne.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy