Grzyby marynowane

Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty – naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę. Grzybki marynowane to świetna przekąska, ale pasują także do wielu różnych dań. Sprawdźcie przepis na grzybki marynowane!

Przetworygrzyby marynowane

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.92 z 353 głosów)

Kroki wykonania:

  • grzybki-marynowane1.Przygotować zalewę na grzybki marynowane: wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła. Grzybki oczyścić, dobrze umyć. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić.
  • grzybki-marynowane12.Po ostudzeniu grzybki wkładać do słoiczków do 3/4 wysokości wlać zalewę i odwróconą łyżeczką wymieszać dobrze grzybki z zalewą. Jeśli będzie mało zalewy to dolać, aby grzybki były zakryte. Zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut. I w ten sposób grzybki marynowane mamy gotowe. Grzybki marynowane - zamknięta polska jesień w słoiczkach :) Smacznego!

Porady

Grzybki marynowane są wspaniałe do kanapek, sałatek, a także same, jako przekąska. Takie grzybki najlepiej umieszczać w wyższych słoikach. Ich pojemność dopasujcie do własnych potrzeb. Możecie wybrać mniejsze słoiczki o pojemności około 300 ml, jeśli wiecie, że grzybki będą jedzone jako dodatek do kanapek czy przekąska. Natomiast jeśli zwykle tego typu grzybki wykorzystujecie w większej ilości, na przykład do sałatek, warto przygotować przetwory w nieco większych słoikach – w sklepach znajdziecie słoiki o pojemności 500 ml i 900 ml. Najlepiej kupić cały zestaw słoików. Wtedy macie pewność, że zakrętki będą pasować, a słoiki będą ładnie wyglądać w spiżarni. Warto też nakleić na nie etykiety z datą produkcji i opisem zawartości. 

Wypróbuj też nasz przepis na sos grzybowy!

Notka redakcyjna

Grzybki marynowane - przepis

Domowe grzybki marynowane zdecydowanie przewyższają smakiem te kupione w sklepie. Do ich przygotowania potrzebne są głównie leśne grzyby - prawdziwki, podgrzybki, maślaki, rydze i inne. Grzyby marynowane w naszym przepisie przyprawiamy klasycznie: używamy ziela angielskiego, liści laurowych i gorczycy. Możecie jednak także przyprawić grzybki marynowane korzennie. To świetna opcja na zimę, doskonale będą pasować także na święta czy imprezy karnawałowe. Co do nich dodać? Użyjcie cynamonu, goździków i anyżu. Warto też dodać do grzybków nieco więcej cukru. Nadadzą grzybkom wyjątkowy smak. 

Grzybki marynowane mogą być włożone do słoików w całości, jeśli nie są zbyt duże. Z kolei w przypadku gdy macie duże grzyby, które nie zmieszczą się do słoików, można je pokroić na mniejsze kawałki. Do marynowania jednak zdecydowanie bardziej nadają się mniejsze sztuki – będą po prostu smaczniejsze. Większe grzyby warto wykorzystać do suszenia lub mrożenia. Grzyby marynowane są gotowe do jedzenia już po kilku dniach. Otwarty słoik z grzybkami nie powinien stać zbyt długo w lodówce, najlepiej spożyć je jak najszybciej.

Jak zrobić grzybki marynowane?

W zależności od tego, jakich grzybów używacie, będziecie musieli gotować je dłużej lub krócej. Przykładowo, najkrócej gotujemy kurki, około 5 minut, borowiki i podgrzybki gotujemy kilka minut dłużej, natomiast rydze około 10 minut. Grzyby możemy zalać gorącą zalewą – wtedy nie będziemy musieli pasteryzować słoików.

Jak podawać grzybki marynowane? Grzybki marynowane to jedne z najbardziej lubianych polskich przetworów. Mogą być dodatkiem do obiadu, zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Warto też dodawać je do sałatek, którym nadają ciekawego kwaskowo-słono-słodkiego smaku. Grzybki marynowane można podawać do wędlin i serów jako smaczny dodatek. Często jemy je jednak po prostu bez niczego, prosto ze słoiczka jako bardzo smaczną przekąskę.

Grzybki marynowane są też składnikiem tatara. Grzybki do tatara pokrójcie w drobniutką kostkę i podajcie obok mięsa lub w osobnej miseczce. Poza tym grzybki marynowane dodajemy również do sosu tatarskiego. Grzybki marynowane to zakąska popularna na polskich stołach podczas rodzinnych przyjęć. Są lekko chrupiące, ale jednocześnie elastyczne i miękkie. Ich smak jest bardzo ciekawy, delikatnie kwaśny, więc może przypaść do gustu nawet osobom, które zwykle nie przepadają za grzybami. Przygotujcie sobie chociaż kilka słoików na zimę!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy