4.49 (199)
Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser, który jest popularny we wschodnich rejonach Polski. Wersja z mielonym twarogiem jest równie pyszna jak gotowana – podobnie kremowa, a przy tym łatwa do przygotowania. Cały proces wykonamy w 30 minut, potem już tylko leżakowanie w lodówce i ozdabianie. Bakalie do paschy na Wielkanoc możemy komponować według własnego gustu. Często jej wnętrze wypełnione jest rodzynkami, żurawiną, daktylami, figami, suszonymi morelami, a także orzechami: laskowymi, włoskimi lub pekan.
twaróg 1 kg
masło 250 g
cukier puder 170 g
cukier waniliowy 16 g
skórka z cytryny 0.5 łyżeczki
żółtko 5 szt.
skórka pomarańczowa 50 g
migdały 50 g
morele 50 g
rodzynki 100 g
Składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder, cukier wanilinowy i startą skórkę cytrynową. Ubijamy aż masa zrobi się biała i puszysta. Potem dodajemy żółtka, pojedynczo, po każdym miksujemy aż połączą się z masą maślaną.
Make eat easy
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa (zamiast niej można użyć rónież praski do ziemniaków). Niestety ser z wiaderka, nawet najlepszej jakości, nie sprawdzi się do przygotowania paschy, jest zbyt luźny. Do masy maślano-jajecznej dodajemy zmielony twaróg i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
Make eat easy
Dokładamy skórkę pomarańczową, posiekane migdały i morele (lub figi). Dodajemy też rodzynki (można wymieszać je z żurawiną), które możemy wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne. Całość delikatnie mieszamy.
Make eat easy
Na misce kładziemy duże sito o 20-centymetrowej minimalnej średnicy. Wykładamy je złożoną gazą. Przekładamy masę serową. Zawijamy górne brzegi gazy, lekko ściskając, żeby pascha przybrała odpowiedni kształt. Dodatkowo kładziemy na wierzchu talerzyk i go dociążamy. Wstawiamy ją do lodówki na całą noc (czas nie został wliczony do klasyfikacji dania). Gotową paschę wielkanocną przekładamy na talerz lub paterę. Zdejmujemy gazę.
Make eat easy
Wielkanocna pascha jeszcze lepiej prezentuje się ze świątecznymi lub wiosennymi ozdobami z masy cukrowej. W tej roli sprawdzą się też bakalie. Deser można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.
Make eat easy
Porady
- Deser dobrze smakuje także z dżemem lub innymi przetworami owocowymi, np. konfiturą z wiśni lub powidłami śliwkowymi.
- Do paschy możemy dodać kakao i gorzką czekoladę, jak w przepisie na paschę czekoladową. Ciekawym wariantem jest pascha limonkowa – z sokiem i skórką z limonki.