Ostra miętówka

Przepis na miętówkę domowej roboty

PrzetworyNapojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
14400 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 210 głosów)

Składniki:

  • pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
  • 1/2 l spirytusu 70%
  • 30 dag cukru
  • 0,75 l wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czyste liście mięty umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy spirytusem. Naczynie szczelnie zamykamy i ustawiamy na osiem––dziesięć dni w ciemnym miejscu. Po tym czasie przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną, mieszamy z wystudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody. Przefiltrowujemy. Trunek powinien mieć piękny zielony kolor, miły zapach, orzeźwiający miętowy smak. Podajemy rozcieńczony wodą mineralną (gazowaną), z lodem
  • i cytryną lub lemonką. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy