Ostra miętówka

Przepis na miętówkę domowej roboty

Dodany przez:

Ostra miętówka

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.58 z 31 głosów)

Składniki

  • pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
  • 1/2 l spirytusu 70%
  • 30 dag cukru
  • 0,75 l wody

Przygotowanie

  1. Czyste liście mięty umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy spirytusem. Naczynie szczelnie zamykamy i ustawiamy na osiem––dziesięć dni w ciemnym miejscu. Po tym czasie przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną, mieszamy z wystudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody. Przefiltrowujemy. Trunek powinien mieć piękny zielony kolor, miły zapach, orzeźwiający miętowy smak. Podajemy rozcieńczony wodą mineralną (gazowaną), z lodem
  2. i cytryną lub lemonką. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni.
przetwory napoje nalewki alkohol.... wódka nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze