Syrop z mięty

Wszyscy znamy i kochamy przetwory z mięty, a jednym z najpopularniejszych miętowych specjałów jest syrop. Domowy, bez zbędnych konserwantów, to pyszny i zdrowy dodatek do napojów i nie tylko! Taki miętowy syrop to także naturalny lek na wiele dolegliwości, dlatego warto mieć go w swojej kuchni. Jak zrobić taki napitek z liści mięty? Niezawodny przepis poniżej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory syropy napoje sok

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 291 głosów)

Syrop z mięty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • syrop-miętowy 1.

    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i zagotowujemy. Kiedy syrop się już podgrzeje, dodajemy do niego całe gałązki mięty i odstawiamy z ognia. Tak przygotowany syrop zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia przelewamy syrop przez sito i ponownie zagotowujemy.  Wrzący syrop przelewamy do słoiczków i ustawiamy do góry dnem.  

Porady

Syrop z mięty

Syrop z mięty znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych - przede wszystkim z pozytywnego wpływu na trawienie. Wspiera także odporność i działa przeciwbólowo. Przy swoich licznych korzyściach dla zdrowia, jakie ma jego stosowanie, jest w dodatku niezwykle smaczny. Stanowi fantastyczny dodatek do deserów czy drinków. Syrop z mięty na lato jest wprost idealny - można go rozrabiać z wodą, aby uzyskać pyszny, orzeźwiający napój. Co więcej, taki miętowy syrop możemy przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić?


Jak zrobić syrop z mięty?

Syrop z mięty przygotowywany jest z liści tej popularnej rośliny. Mięta pieprzowa - znana też jako mięta lekarska - to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Wykorzystywana jest w ziołolecznictwie oraz w kuchni. Mięta to świetna przyprawa, która trafia do deserów i koktajli. Posiada bowiem charakterystyczny, orzeźwiający smak, który najlepiej nadaje się na letnie, upalne miesiące. Syrop z mięty przygotowuje się z liści tej rośliny. Najlepiej jeśli są świeże, ale do wykonania syropu można również użyć liści suszonych.
Jako dodatek do syropu wystarczy cukier i woda, jednak można również dodać kwasek cytrynowy, kawałek cytryny lub jabłka. Syrop z mięty i cytryny jeszcze bardziej orzeźwia. Te dwa smaki świetnie się ze sobą komponują. Wodę z cukrem należy zagotować i albo dodać do nich miętę, a później jeszcze pogotować, albo też dodać do mieszanki liście i zostawić pod przykryciem na całą noc.

Wiele osób zastanawia się czy można wykonać syrop z mięty bez cukru. Jest to jak najbardziej możliwe - można zamiast niego użyć zamiennika. Pomocna na pewno będzie stewia, która cieszy się dużą popularnością i jest dość powszechnie stosowana jako zamiennik cukru. Jest od niego słodsza, ale bezpieczniejsza dla cukrzyków. Niektórzy tworzą zaś swoiste miksy, na przykład dodając do mięty ogórki oraz kiwi i tym samym wykonując pyszne, zdrowe soki.

 

Syrop z mięty na zimę

Syrop z mięty może zostać wykorzystany od razu. Można go jednak rozlać do buteleczek lub słoików i delektować się pysznym smakiem także w chłodniejszym okresie w roku - jesienią czy zimą. Można go dodawać do herbaty lub rozcieńczać z wodą. Oczywiście, nadaje się także do deserów.
Na co pomaga syrop z mięty? Przede wszystkim poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Wykazuje także działanie uspokajające oraz łagodzi migrenę, nerwobóle i bóle mięśniowe. Syrop z liści mięty przyda się w okresie przeziębień - podnosi bowiem odporność, łagodzi kaszel i infekcje dróg oddechowych, ale działa też antybakteryjnie i przeciwbólowo. Co zrobić by cieszyć się nim w zimie? Gdy syrop zgęstnieje rozlewa się go do słoików, zakręca i gotuje w nich, tych samym pasteryzując. Przetwory z mięty są bardzo popularne - ludzie doceniają ciekawy smak i właściwości zdrowotne tej rośliny.


Notka redakcyjna

Syrop z domowej mięty

Syrop z mięty jest bardzo łatwy do przygotowania - na pewno każdy sobie z tym poradzi. Warto pamiętać, że możemy cieszyć się świeżą miętą przez cały rok - można ją bowiem uprawiać w doniczce. To piękna roślina ozdobna, która oczywiście może też trafić do przydomowego ogródka. Listki ucinamy ze szczytów pędów. Możemy też ścinać całe gałązki, jednak większe cięcia można wykonywać jedynie raz lub dwa razy w roku. Syrop z mięty zdecydowanie warto wykonać - zachwyci smakiem i będzie stanowić świetny dodatek również do sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy