REKLAMA

Mojito

Mojito to limonkowo–miętowy drink z kruszonym lodem. Niezwykle aromatyczny i orzeźwiający, o intensywnym cytrusowym smaku. To absolutny klasyk wśród napojów alkoholowych. Obecny na wszelkiego rodzaju imprezach, to też doskonała propozycja na Sylwestra. Zdradzamy sprawdzony przepis na ten trunek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

alkohole drink mojito

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Mojito - przepis 1.

    Z jednej limonki wyciskamy sok, drugą kroimy w plastry lub cząstki. Do szklanki wsypujemy cukier trzcinowy, kawałki limonki i oczyszczone, umyte liście mięty (kilka zostawiając do dekoracji). Rozcieramy wszystko tłuczkiem do drinków (muddlerem). Lód kruszymy, dolewamy do niego sok z limonki, jasny rum i wypełniamy szklankę wodą gazowaną do pełna. Przed podaniem mojito dekorujemy dodatkowo liśćmi mięty i limonką.

Porady

  • Smak mojito łatwo popsuć nieoczyszczoną skórką limonki. Najlepiej owoce sparzyć wrzątkiem i dobrze wyszorować. Unikniemy wtedy nieprzyjemnego, woskowego posmaku w drinku.
  • Używane do dekoracji liście mięty warto przed podaniem 2–3 razy uderzyć o rękę, co uwolni z niej jeszcze większy świeży aromat.
  • Żeby otrzymać kruszony lód do drinka mojito w domowych warunkach można użyć czystej ścierki i tłuczka do kotletów. Wystarczy zawinąć kostki lodu w ścierkę i porozbijąć tłuczkiem.
  • Jeśli nie mamy specjalnego tłuczka do drinków, limonki i miętę z powodzeniem można przygotować w blenderze z odpowiednią końcówką.

Notka redakcyjna

Mojito - przepis

Mojito to jeden z najbardziej popularnych drinków na świecie. Dobrym dowodem na to jest fakt, że produkuje się dużo napojów i innych produktów spożywczych o smaku właśnie tego koktajlu.  Jest to bardzo świeży i orzeźwiający drink kojarzony z wakacjami i letnim klimatem.


Jeżeli chodzi o przepis to jest on niezmienny od wielu lat i rzadko się go modyfikuje. Jest tak z prostej przyczyny – po prostu proporcje składników są idealnie dobrane i jeżeli już ktoś zaczyna zabawę ze zmianą receptury drinka mojito to zazwyczaj dodaje jakiś owoc.


Znaną wersją jest mojito z dodatkiem owocu marakui. Jest to sprawdzona i jeszcze bardziej egzotyczna odmiana drinka.

Rum do mojito

Do zrobienia kubańskiego koktajlu alkoholowego jakim jest mojito powinno się używać białego rumu. To głównie ze względu na barwę drinku, jaki chce się uzyskać. Jego kolor powinien być jasny i przejrzysty, co pozytywnie wpływa na aspekt wizualny. Ten napój alkoholowy świetnie gasi pragnienie w gorące wieczory.


Oczywiście można przygotować również mojito bezalkoholowe i wtedy problem doboru rumu jest rozwiązany. Virgin mojito to jeden z częściej wykonywanych drinków dla osób niepijących lub alternatywa dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy