Mojito

Limonkowo-miętowy drink to klasyka - mowa oczywiście o mojito! Jak przygotować perfekcyjne Mojito? Przygotuj odpowiednie składniki na przepis i do dzieła! Mojito będzie gotowe w kilka chwil.

Dodany przez:

Mojito

Alkoholowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 ml rumu BACARDI Superior
  • 12 listków mięty
  • ½ limonki
  • cukier (syrop) trzcinowy
  • woda sodowa

Przygotowanie

  1. Mojito swój charakterystyczny, ceniony na wszystkich kontynentach smak zawdzięcza m.in. świeżym listkom mięty, które podkreślają lekkość i delikatność koktajlu.
  2. Na świecie istnieje olbrzymia liczba gatunków tej, niosącej charakterystyczny powiew orzeźwienia, rośliny. Do przygotowania „Bacardi Mojito The Original” używa się zazwyczaj powszechnie spotykanej odmiany - mięty pieprzowej. Przyprawę umieszcza się w wysokiej szklance typu highball i za pomocą barowego narzędzia - muddlera, ostrożnie rozgniata, tak by nie zmiażdżyć struktury liści. Proces ten pozwala wydobyć wyrazisty, orzeźwiający aromat mięty.
  3. Doskonałym podkreśleniem walorów smakowych i zapachowych drinka „Bacardi Mojito The Original” jest obecność limonki. Limonka w odróżnieniu od cytryny ma intensywniejszą woń i cieńszą skórkę. Kwaskowaty smak owocu uwalniany jest przez wyciśnięcie z niego soku wspomnianym muddlerem. Podobnie jak miętę, limonkę dodaje się jako jeden z pierwszych składników koktajlu.
  4. Kwaśny smak limonki równoważy słodycz złotobrązowych kryształków cukru trzcinowego. Powstaje on z magazynowanego w łodygach trzciny soku. Najlepsza odmiana cukru produkowana jest na Karaibach. Garść przyprawy, dodana do uprzednio rozgniecionych liści mięty i kawałków limonki, podkreśla ich aromat, a samemu „Bacardi Mojito The Original” nadaje przyjemny delikatny posmak.
  5. Ostatnim etapem prowadzącym do stworzenia orzeźwiającej kompozycji drinka "Bacardi Mojito The Original" jest uzupełnienie całości kruszonym lodem i wodą sodową. Podajemy Mojito!
drinki mięta rum mojito
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy