Ogórki krokodylki właśnie teraz cieszą się ogromną popularnością. Możesz przygotować krokodylki ogórki na ostro, aby pikantne ogórki rozgrzały organizm w chłodne, zimowe miesiące. Przepis na ogórki krokodylki jest niezwykle prosty! Co ważne, ogórki krokodylki wkładamy do słoików, dzięki czemu mogą przetrwać kilka miesięcy i zachwycić smakiem wtedy, gdy będziesz tego potrzebować. Jak zrobić ogórki krokodylki? Poznajcie 3 sprawdzone przepisy na krokodylki z ogórków!
Spis treści:
- Przepis na ogórki krokodylki z chili
- Przepis na ogórki krokodylki na miodzie
- Przepis na ogórki krokodylki z czosnkiem
Ogórki krokodylki z chili
Pikantne ogórki na zimę z chili rozgrzeją cię w chłodne miesiące!
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki soli,
- 3 łyżeczki proszku chili lub oleju z chili,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki kuchennej. Następnie mocz w wodzie.
- Wypłucz i ułóż ciasno do wyparzonych uprzednio słoików.
- Zasyp je solą i dosyp chili.
- Cukier rozpuść w occie - możesz dodać jeszcze pieprz w ziarnach.
- Wlej zalewę razem z olejem. Zawekuj.
- Po 2 miesiącach ogórki krokodylki są gotowe do spożycia.
Krokodylki na miodzie - przepis
Ogórki krokodylki na miodzie będą miały delikatny, słodkawy smak, który doskonale uzupełni smak sałatek i obiadów.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki soli,
- 2 główki czosnku,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki miodu,
- 4 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki kuchennej. Następnie mocz w wodzie.
- Wypłucz i ułóż ciasno do wyparzonych uprzednio słoików. Ułóż ciasno czosnek.
- Zasyp je solą.
- Miód rozpuść w occie - możesz dodać jeszcze pieprz w ziarnach. Wybierz nieco intensywniejszy miód, jeżeli lubisz wyraziste smaki.
- Wlej zalewę razem z olejem. Zawekuj.
- Po 2 miesiącach możesz podawać je jako zamiennik surówki do obiadu.
Ogórki krokodylki z czosnkiem
Ogórki krokodylki z dodatkiem czosnku są doskonałym połączeniem pikantności i słodyczy. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie krokodylków w tym roku, nie zapomnij o tym przepisie!
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki soli,
- 2 główki czosnku,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki kuchennej. Następnie mocz w wodzie.
- Wypłucz i ułóż ciasno do wyparzonych uprzednio słoików. Ułóż ciasno czosnek.
- Zasyp je solą.
- Cukier rozpuść w occie - możesz dodać jeszcze pieprz w ziarnach.
- Wlej zalewę razem z olejem. Zawekuj.
- Po 2 miesiącach ogórki krokodylki są gotowe do spożycia.
Sprawdź też:
- Marynaty na grilla – 7 najlepszych przepisów do mięs, ryb i warzyw
- Nietypowe dania z grilla - przepisy z mięsem i wege
- Przystawki na grilla: przepisy na tanie przekąski, które pokochasz
- Sałatki na grilla - 5 prostych przepisów
- Masło czosnkowe - najlepszy przepis