Ogórki krokodylki właśnie teraz cieszą się ogromną popularnością. Możesz przygotować krokodylki ogórki na ostro, aby pikantne ogórki rozgrzały organizm w chłodne, zimowe miesiące. Przepis na ogórki krokodylki jest niezwykle prosty! Co ważne, ogórki krokodylki wkładamy do słoików, dzięki czemu mogą przetrwać kilka miesięcy i zachwycić smakiem wtedy, gdy będziesz tego potrzebować. Jak zrobić ogórki krokodylki? Poznajcie 3 sprawdzone przepisy na krokodylki z ogórków! 

Spis treści:

  1. Przepis na ogórki krokodylki z chili
  2. Przepis na ogórki krokodylki na miodzie
  3. Przepis na ogórki krokodylki z czosnkiem

Ogórki krokodylki z chili

Pikantne ogórki na zimę z chili rozgrzeją cię w chłodne miesiące!  

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 łyżeczki proszku chili lub oleju z chili,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki kuchennej. Następnie mocz w wodzie.
  2. Wypłucz i ułóż ciasno do wyparzonych uprzednio słoików.
  3. Zasyp je solą i dosyp chili.
  4. Cukier rozpuść w occie - możesz dodać jeszcze pieprz w ziarnach.
  5. Wlej zalewę razem z olejem. Zawekuj.
  6. Po 2 miesiącach ogórki krokodylki są gotowe do spożycia.

Krokodylki na miodzie - przepis

Ogórki krokodylki na miodzie będą miały delikatny, słodkawy smak, który doskonale uzupełni smak sałatek i obiadów. 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 4 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki kuchennej. Następnie mocz w wodzie.
  2. Wypłucz i ułóż ciasno do wyparzonych uprzednio słoików. Ułóż ciasno czosnek.
  3. Zasyp je solą.
  4. Miód rozpuść w occie - możesz dodać jeszcze pieprz w ziarnach. Wybierz nieco intensywniejszy miód, jeżeli lubisz wyraziste smaki.
  5. Wlej zalewę razem z olejem. Zawekuj.
  6. Po 2 miesiącach możesz podawać je jako zamiennik surówki do obiadu.

Ogórki krokodylki z czosnkiem

Ogórki krokodylki z dodatkiem czosnku są doskonałym połączeniem pikantności i słodyczy. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie krokodylków w tym roku, nie zapomnij o tym przepisie!

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki kuchennej. Następnie mocz w wodzie.
  2. Wypłucz i ułóż ciasno do wyparzonych uprzednio słoików. Ułóż ciasno czosnek.
  3. Zasyp je solą.
  4. Cukier rozpuść w occie - możesz dodać jeszcze pieprz w ziarnach.
  5. Wlej zalewę razem z olejem. Zawekuj.
  6. Po 2 miesiącach ogórki krokodylki są gotowe do spożycia.

Sprawdź też: