Nalewka z mirabelek może być robiona w wersji z pestkami lub bez pestek. My rekomendujemy te najbardziej ekspresową metodę z wykorzystaniem całych owoców. 

Nalewka z mirabelek - właściwości

W sieci o nalewce z mirabelki przeczytamy bardzo wiele. Inaczej określana jako nalewka z żółtych śliwek. Spotkamy się także z różnymi szkołami ich wytwarzania i odmianami nalewki:

  • nalewka z pestkami,
  • nalewka na wódce,
  • nalewka na bimbrze,
  • nalewka z mirabelek czerwonych,
  • nalewka z mirabelek żółtych.

My wybieramy tę klasyczną wersję nalewki z mirabelki, gdy żółta odmiana śliwki jest w towarzystwie tradycyjnego spirytusu i wódki. 

Nalewka z mirabelki to naturalny specyfik poprawiający pracę naszych jelit i walczący z zaparciami. Wspiera także pozbywanie się niechcianych złogów tłuszczu we krwi i złego cholesterolu.

Przepis na nalewkę z mirabelek 

My stawiamy na przepis na nalewkę z mirabelek bez drylowania i robimy ją razem z pestkami. 

Potrzebujesz:

  • 1 kg mirabelek żółtych,
  • 500 ml wódki,
  • 250 ml spirytusu, 
  • 0,5 kg cukru.

Prosta nalewka z mirabelek: jak zrobić nalewkę z mirabelek?

  1. Mirabelki dokładnie umyj i osusz. Przesyp do słoika.
  2. Owoce zalej wódką i spirytusem. Tak przygotowany słój odstaw na miesiąc w zaciemnione miejsce, może to być szafka lub skrytka. 
  3. Po 30 dniach odleć alkohol ze słoika, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Mirabelki puszczą sok.
  4. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, by cukier mieszał się z owocami i dobrze się rozpuścił. 
  5. Po 2 tygodniach odlej sok z cukrem do wcześniej oddzielonego alkoholu.
  6. Przelej płyn przez filtr, np. taki do kawy. 
  7. Odstaw nalewkę na kolejny miesiąc. To prawdziwy test cierpliwości! :) 

Przetestuj też: