Nalewka z mirabelek może być robiona w wersji z pestkami lub bez pestek. My rekomendujemy te najbardziej ekspresową metodę z wykorzystaniem całych owoców.
Nalewka z mirabelek - właściwości
W sieci o nalewce z mirabelki przeczytamy bardzo wiele. Inaczej określana jako nalewka z żółtych śliwek. Spotkamy się także z różnymi szkołami ich wytwarzania i odmianami nalewki:
- nalewka z pestkami,
- nalewka na wódce,
- nalewka na bimbrze,
- nalewka z mirabelek czerwonych,
- nalewka z mirabelek żółtych.
My wybieramy tę klasyczną wersję nalewki z mirabelki, gdy żółta odmiana śliwki jest w towarzystwie tradycyjnego spirytusu i wódki.
Nalewka z mirabelki to naturalny specyfik poprawiający pracę naszych jelit i walczący z zaparciami. Wspiera także pozbywanie się niechcianych złogów tłuszczu we krwi i złego cholesterolu.
Przepis na nalewkę z mirabelek
My stawiamy na przepis na nalewkę z mirabelek bez drylowania i robimy ją razem z pestkami.
Potrzebujesz:
- 1 kg mirabelek żółtych,
- 500 ml wódki,
- 250 ml spirytusu,
- 0,5 kg cukru.
Prosta nalewka z mirabelek: jak zrobić nalewkę z mirabelek?
- Mirabelki dokładnie umyj i osusz. Przesyp do słoika.
- Owoce zalej wódką i spirytusem. Tak przygotowany słój odstaw na miesiąc w zaciemnione miejsce, może to być szafka lub skrytka.
- Po 30 dniach odleć alkohol ze słoika, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Mirabelki puszczą sok.
- Co kilka dni potrząsaj słoikiem, by cukier mieszał się z owocami i dobrze się rozpuścił.
- Po 2 tygodniach odlej sok z cukrem do wcześniej oddzielonego alkoholu.
- Przelej płyn przez filtr, np. taki do kawy.
- Odstaw nalewkę na kolejny miesiąc. To prawdziwy test cierpliwości! :)
Przetestuj też: