Lody cytrynowe

Domowe, delikatne lody cytrynowe. Proste do przygotowania, a przepyszne w smaku. Do podania osobno lub z innymi dodatkami jak mięta, owoce czy syrop - lody cytrynowe zasmakują całej rodzinie!

dodany przez: Kulinarna Ania

desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 159 głosów)

Lody cytrynowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • bialka 1.

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do nich sok wyciśnięty z wszystkich cytryn. Do masy dodać mleko i śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtkami, delikatnie wymieszać.

  • lody 2.

    Masę przelać do maszynki do lodów (uprzednio zamrożonej) i mieszać ok. pół godziny. Gotową masę lodową wstawić do zamrażalnika. Jak lody dostatecznie się zamrożą, rozłożyć je do pucharków.

Porady

Domowe lody cytrynowe najwygodniej przygotować za pomocą maszynki do lodów. To sprzęt, dzięki któremu zaoszczędzimy czas, a jednocześnie uzyskamy perfekcyjny efekt lodowego deseru. Maszyna do lodów wbrew pozorom nie musi zabierać dużo miejsca w kuchni, a w sezonie na lody będzie cały czas w użytku. Na rynku do wyboru są różne modele tego sprzętu - maszyna do lodów tradycyjnych, nakładanych łyżką do lodów lub maszyna do lodów włoskich.


Notka redakcyjna

Lody cytrynowe możemy zrobić mniej lub bardziej kwaśne - dozując składniki jak cukier puder i sok z cytryny według własnych preferencji. Ciekawym dodatkiem może być też świeża mięta - doda orzeźwienia i podkręci smak lodów. Jeśli jesteście na diecie, warto zamiast cukru pudru wybrać inny słodzik - miód lub ksylitol.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy