Lody cytrynowe to połączenie tłustej śmietanki, cukru pudru i dużej ilości soku z cytryny. Z łatwością przygotujemy je bez użycia maszynki. Są wyjątkowo smaczne, lekkie oraz orzeźwiające. Wspaniale prezentują się podane w chrupiącym wafelku lub małej miseczce. Poniżej podajemy przepis na idealne lody z cytryną.
Lody cytrynowe / fot. StockFood
(średnia 4.52 z 161 głosów)
Cytryny: myjemy je, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.
Mieszanie: 40 g cukru pudru łączymy z sokiem z cytryny.
Śmietanka: dobrze schłodzoną ubijamy z pozostałą ilością cukru pudru, aż do uzyskania kremu o gęstej konsystencji.
Lody cytrynowe: ubitą śmietankę łączymy z mieszaniną soku z cytryny oraz cukru pudru. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i odstawiamy do zamrażalnika na około 4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
Porady
- Lody cytrynowe możemy wzbogacić również o skórkę cytryny. Należy zetrzeć ją z umytych i wyparzonych owoców. Składnik dodajemy w momencie łączenia śmietanki z sokiem. Tak przygotowany deser będzie kusił wszystkich domowników swoim głębokim, cytrynowym aromatem.
- Temperatura w zamrażalce powinna wynosić około -15°C. Dzięki temu lody będą odznaczały się idealną, kremową konsystencją.
- Cukier puder możemy zastąpić zwykłym granulowanym. W takiej sytuacji należy dodać go do podgrzanego w garnuszku soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Deser z powodzeniem wykonamy w maszynie do lodów. Warto zaznaczyć, że proces przygotowania cytrynowej masy i składniki pozostają bez zmian.
- Lody najlepiej zrobić na bazie tłustej śmietanki. Nada im ona idealnie kremowej konsystencji, a także podkreśli ich cytrynowy smak. Polecamy kupić ją u zaufanego rolnika. Sprawdzi się tutaj zarówno produkt o zawartości 36%, jak i 30% tłuszczu.
- Deser możemy przygotować również w wersji wegańskiej. W takiej sytuacji zamiast śmietanki dodajemy dobrze schłodzone mleko kokosowe. Ubijamy je mikserem z cukrem pudrem, a na końcu łączymy z sokiem z cytryny.
Lody cytrynowe są pyszne i orzeźwiające. Deser zazwyczaj podajemy w miseczce albo chrupiącym wafelku. Kwaskowaty smak owoców wspaniale komponuje się z wieloma składnikami. W związku z tym lody warto udekorować:
Lody cytrynowe możemy przygotować bez dodatku śmietany. To świetna propozycja dla wszystkich osób unikających nabiału. W takiej sytuacji składnik ten zamieniamy na wodę, którą następnie łączymy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Gotową masę przekładamy do plastikowego pojemnika. Zamykamy szczelnie i wstawiamy do zamrażalki. Lody mieszamy co 30 minut. W ten sposób powstanie pyszny, lekki oraz orzeźwiający sorbet.
Połączenie śmietanki oraz cukru pudru stanowi świetną bazę do przygotowania wielu różnych lodów. Wystarczy wzbogacić je o odpowiedni składnik, który nada całości określonego smaku. W ten sposób wyczarujemy:
Komentarze