Minipączki

Maleńka wersja tradycyjnych pączków. Możesz je nadziać, najlepiej szprycą, już po usmażeniu, ale z samym cukrem pudrem minipączki też będą przepyszne!

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
50 sztuk
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • jajko
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50 ml spirytusu
  • laska wanilii, starta w całości
  • sól
  • 10 dag masła
  • 1 i 1/2 kg smalcu do smażenia

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 20 dag mąki i 150 ml mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
  2. Po wyrośnięciu dodajemy żółtka utarte z jajkiem i resztą cukru, mąki i mleka oraz sok i skórkę z cytryny, alkohol, startą wanilię i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki.
  3. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Po wyrośnięciu formujemy pączki - kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem - jeśli nie smażą się równomiernie, warto przewrócić je na druga stronę.
  6. Minipączusie możemy posypać tylko cukrem pudrem lub napełnić za pomocą szprycy z dość cienką końcówką.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Wskazówki

Jako nadzienie proponujemy masę budyniową: torebkę budyniu waniliowego przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, mieszamy z niewielką ilością rumu, brandy lub waniliowego olejku do ciasta. Podobną masę można przyrządzić z budyniu czekoladowego wymieszanego z dobrym czekoladowym lub kawowym likierem, np. kahlua, waniliowego połączonego z wiórkami kokosowymi i likierem malibu, albo po prostu z adwokatem; czekoladę: pokruszoną gorzką topimy na parze i mieszamy z niewielką ilością masła lub kremówki. Można ją doprawić paroma kroplami mocnego alkoholu, syropem
malinowym lub wiśniowym.

Zobacz też: castagnole - pączki włoskie

Pączki minipączki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy