Minipączki

Maleńka wersja tradycyjnych pączków. Możesz je nadziać, najlepiej szprycą, już po usmażeniu, ale z samym cukrem pudrem minipączki też będą przepyszne!

pączki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • jajko
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50 ml spirytusu
  • laska wanilii
  • starta w całości
  • sól
  • 10 dag masła
  • 1 i 1/2 kg smalcu do smażenia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozcieramy z łyżką cukru
  • 20 dag mąki i 150 ml mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
  • Po wyrośnięciu dodajemy żółtka utarte z jajkiem i resztą cukru
  • mąki i mleka oraz sok i skórkę z cytryny
  • alkohol
  • startą wanilię i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy
  • aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki.
  • Dodajemy roztopione i przestudzone masło
  • ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Po wyrośnięciu formujemy pączki - kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem - jeśli nie smażą się równomiernie
  • warto przewrócić je na druga stronę.
  • Minipączusie możemy posypać tylko cukrem pudrem lub napełnić za pomocą szprycy z dość cienką końcówką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Jako nadzienie proponujemy masę budyniową: torebkę budyniu waniliowego przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, mieszamy z niewielką ilością rumu, brandy lub waniliowego olejku do ciasta. Podobną masę można przyrządzić z budyniu czekoladowego wymieszanego z dobrym czekoladowym lub kawowym likierem, np. kahlua, waniliowego połączonego z wiórkami kokosowymi i likierem malibu, albo po prostu z adwokatem; czekoladę: pokruszoną gorzką topimy na parze i mieszamy z niewielką ilością masła lub kremówki. Można ją doprawić paroma kroplami mocnego alkoholu, syropem
malinowym lub wiśniowym.

Zobacz też: castagnole - pączki włoskie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy