Marysieńka

Biszkopt czekoladowy i beza z orzechami przełożona kremem budyniowo - maślanym to całe ciasto Marysieńa. Czego chcieć więcej?

Ciastabiszkoptciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 140 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g kakao
  • Składniki na kawowe nasączenie:
  • 1/3 szklanki likieru kawowego (lub zaparzonej kawy)
  • 1/3 szklanki wody
  • Wymieszać.
  • Składniki na blat orzechowo - bezowy:
  • 5 dużych białek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g orzechów włoskich lub pekan
  • drobno posiekanych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Składniki na krem budyniowo - maślany:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 5 dużych żółtek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • w temperaturze pokojowej
  • Polewa czekoladowa:
  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać
  • przesiać.
  • Białka oddzielić od żółtek
  • ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier
  • łyżka po łyżce
  • ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka
  • nadal ubijając.
  • Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej
  • by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą
  • nie należy mieszać przy pomocy miksera.
  • Prostokątną formę o wymiarach 28 x 36 cm (lub 25 x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno)
  • nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto
  • wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika
  • z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę
  • następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony
  • przekroić na 2 blaty.
  • Blat orzechowo-bezowy:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier
  • łyżka po łyżce
  • ubijając po każdym dodaniu do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodać posiekane orzechy
  • przesianą mąkę i skrobię
  • delikatnie wymieszać
  • tylko do połączenia.
  • Prostokątną formę o takich samych wymiarach jak powyżej wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej bezę orzechową
  • wyrównać. Piec w 175ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć
  • wystudzić.
  • Krem budyniowo - maślany:
  • W większym garnuszku zagotować mleko z cukrem wanilinowym. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
  • Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać skrobię ziemniaczaną i dalej miksować
  • aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego mleka
  • zmiksować do połączenia.
  • Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka
  • dobrze wymieszać
  • do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować
  • często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty
  • mieszając
  • aż krem/budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób
  • by dotykała powierzchni kremu
  • odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!).
  • Masło umieścić w misie miksera i utrzeć
  • do puszystości. Dodać budyń (w temperaturze pokojowej)
  • w trzech turach
  • ucierając po każdym dodaniu do otrzymania gładkiego kremu.
  • Polewa czekoladowa:
  • W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę
  • prawie do wrzenia
  • zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę
  • odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
  • Wykonanie:
  • Pierwszy biszkoptowy blat położyć na paterze/tacy
  • nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu budyniowo - maślanego. Na krem położyć orzechowy blat bezowy
  • a na niego wyłożyć pozostałą część kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptowym
  • nasączyć go resztą ponczu. Odstawić do lodówki do steżenia. Kolejnego dnia na wierzch wylać gęstniejącą polewę czekoladową
  • odstawić do stężenia.Przed podaniem każdą kostkę ciasta można ozdobić połówką orzecha.

Porady

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy