Marynowana cebula to bardzo prosty, a zarazem niebanalny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Marynować można różne rodzaje cebuli - od malutkich, perłowych cebulek, przez szalotkę, po cebulę czerwoną. Marynowana cebula jest lekko kwaskowa, chrupiąca i ma delikatny smak. Doskonale nadaje się do sałatek, mięs, pasztetów, sosów czy kanapek. Wzbogaci też talerz serów, wędliny lub koreczki.
iStock
(średnia 4.44 z 203 głosów)
Na początku czerwoną cebulę należy obrać i pokroić w cienkie plastry. Tak samo przygotowujemy marynowaną białą cebulę. Można to zrobić za pomocą szatkownicy do warzyw.
Następnie do każdego słoika należy włożyć po trzy ziela angielskie, po jednym liściu laurowym i po cztery ziarna gorczycy na słoik. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w nich cebuli.
Następnie należy ugotować zalewę i zalać nią słoiki. Marynowaną cebulę należy pasteryzować ok. 25 minut.
Porady
Marynowana cebula do burgera
Marynowana cebula jest wprost idealna do burgerów. Niezależnie od tego, czy wolicie tradycyjną bułkę z mięsem czy burgera w wersji wegetariańskiej, słodko-kwaśny smak marynowanej cebulki, będzie doskonałym dopełnieniem tego dania. Jeśli wykorzystacie czerwoną cebulę, pozytywnie wpłynie ona też na estetykę kanapki, która stanie się bardziej kolorowa.
Burger z marynowaną cebulą nie musi być typowym fast foodem. Wystarczy wykorzystać pełnoziarnistą bułkę i zadbać o dużą ilość świeżych, warzywnych dodatków, takich jak np. pomidor, ogórek, papryka, sałata. Sama cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw. Nie tylko świeża, ale też marynowana cebula ma właściwości przeciwbakteryjne, a także wiele cennych witamin i składników mineralnych.
Marynowaną cebulę można przyrządzić też nieco bardziej wykwintnie, używając do marynaty octu balsamicznego. Taka wersja jest bardzo popularna we Włoszech. Cippole al balsamico, czyli właśnie czerwona cebula w occie balsamicznym, pokrojona w piórka lub krążki, jest tam chętnie wybieranym dodatkiem do różnych dań. Doskonale komponuje się z potrawami z grilla, można ją też dodawać do sałatek i różnych rodzajów mięs. W kuchni włoskiej występuje też jako przystawka - podawana z białym pieczywem.
Czerwona odmiana cebuli sprawdza się tu najlepiej, ponieważ jest delikatniejsza od białej i lepiej komponuje się z aromatycznym, słodko-kwaśnym octem balsamicznym. Aby jeszcze bardziej wzbogacić tę wersje marynowanej cebuli, do przyrządzenia marynaty można użyć czerwonego wina i dodać kilka listków szałwii lub bazylii.
Komentarze