iStock
4.41 (211)
Marynowana cebula to bardzo prosty, a zarazem niebanalny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Marynować można różne rodzaje cebuli - od malutkich, perłowych cebulek, przez szalotkę, po cebulę czerwoną. Marynowana cebula jest lekko kwaskowa, chrupiąca i ma delikatny smak. Doskonale nadaje się do sałatek, mięs, pasztetów, sosów czy kanapek. Wzbogaci też talerz serów, wędliny lub koreczki.
czerwona cebula 3 szt.
woda 250 ml
ocet 60 ml
sól 10 g
cukier 5 g
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 9 szt.
gorczyca 12 szt.
Na początku czerwoną cebulę należy obrać i pokroić w cienkie plastry. Tak samo przygotowujemy marynowaną białą cebulę. Można to zrobić za pomocą szatkownicy do warzyw.
iStock
Następnie do każdego słoika należy włożyć po trzy ziela angielskie, po jednym liściu laurowym i po cztery ziarna gorczycy na słoik. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w nich cebuli.
iStock
Następnie należy ugotować zalewę i zalać nią słoiki. Marynowaną cebulę należy pasteryzować ok. 25 minut.
iStock
Porady
Marynowana cebula do burgera
Marynowana cebula jest wprost idealna do burgerów. Niezależnie od tego, czy wolicie tradycyjną bułkę z mięsem czy burgera w wersji wegetariańskiej, słodko-kwaśny smak marynowanej cebulki, będzie doskonałym dopełnieniem tego dania. Jeśli wykorzystacie czerwoną cebulę, pozytywnie wpłynie ona też na estetykę kanapki, która stanie się bardziej kolorowa.
Burger z marynowaną cebulą nie musi być typowym fast foodem. Wystarczy wykorzystać pełnoziarnistą bułkę i zadbać o dużą ilość świeżych, warzywnych dodatków, takich jak np. pomidor, ogórek, papryka, sałata. Sama cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw. Nie tylko świeża, ale też marynowana cebula ma właściwości przeciwbakteryjne, a także wiele cennych witamin i składników mineralnych.
Marynowaną cebulę można przyrządzić też nieco bardziej wykwintnie, używając do marynaty octu balsamicznego. Taka wersja jest bardzo popularna we Włoszech. Cippole al balsamico, czyli właśnie czerwona cebula w occie balsamicznym, pokrojona w piórka lub krążki, jest tam chętnie wybieranym dodatkiem do różnych dań. Doskonale komponuje się z potrawami z grilla, można ją też dodawać do sałatek i różnych rodzajów mięs. W kuchni włoskiej występuje też jako przystawka - podawana z białym pieczywem.
Czerwona odmiana cebuli sprawdza się tu najlepiej, ponieważ jest delikatniejsza od białej i lepiej komponuje się z aromatycznym, słodko-kwaśnym octem balsamicznym. Aby jeszcze bardziej wzbogacić tę wersje marynowanej cebuli, do przyrządzenia marynaty można użyć czerwonego wina i dodać kilka listków szałwii lub bazylii.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 25% na kosmetyki dostępny na koicosmetics.pl. Oferta nie dotyczy zestawów. Szczegóły na stronie www.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.