Prażona cebulka to prosty i niedrogi dodatek, który wzbogaci różne dania. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Co więcej wystarczy tylko kilka składników, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni. Prażoną cebulkę można dodawać do zapiekanek, pizzy, kotletów mielonych, hamburgerów czy kotletów warzywnych, a także do pierogów, gulaszu, domowego chleba. Świetnie sprawdzi się też jako posypka do kanapek.
iStock
(średnia 4.46 z 160 głosów)
Prażona cebulka - przepis: Cebule trzeba pokroić w cienkie krążki, delikatnie je rozdzielając palcami. Następnie w misce lub w woreczku strunowym należy wymieszać mąkę z solą. Następnie dodajemy do niego plastry cebuli.
Smażenie cebuli: Na patelni trzeba rozgrzać olej i stopniowo dorzucać cebulę. Przy pomocy łyżki cedzakowej należy wyłowić cebulę i odsączyć na ręczniku papierowym.
Przechowywanie prażonej cebulki: Po całkowitym wystudzeniu prażona cebula może być przełożona do wyparzonego słoika. Tak przygotowany dodatek do dań można przechowywać do 2 tygodni.
Porady
Prażona cebulka do hot dogów
Jednym z najchętniej wykorzystywanych pomysłów na wykorzystanie prażonej cebulki, jest dodanie jej do hot dogów. Uprażoną wcześniej cebulkę dodajemy już na sam koniec, posypując nią upieczone hot dogi po wierzchu. Wystarczy 1 łyżka prażonej cebulki na jednego hot doga, choć oczywiście jest to kwestia indywidualna i można stosować ten dodatek w dowolnych ilościach.
Chrupiąca prażona cebulka to doskonały sposób na wzbogacenie zwykłych hot-dogów z parówką i keczupem lub musztardą, ale bardzo dobrze będzie się też komponować z innymi dodatkami - piklami, ogórkiem czy pomidorem. Ciekawą alternatywa może być też dodanie do hot dogów cebulki karmelizowanej.
Prażona cebulka jest chrupiąca i pyszna, czy jednak jest zdrowa? Cebula należy do bardzo wartościowych warzyw. Zawiera siarczek alilo-propylowy, który jest odpowiedzialny nie tylko za jej charakterystyczny zapach, ale przede wszystkim ma wiele właściwości leczniczych. Poza tym cebula jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów ułatwiających trawienie.
Najcenniejsza dla zdrowia jest oczywiście cebula w postaci surowej, nie znaczy to jednak, że po uprażeniu nie ma ona już żadnych wartości. Cebula należy do warzyw, które nie tracą dużo składników odżywczych podczas obróbki cieplnej, warto więc po nią sięgać pod każda postacią. Z prażonej cebuli powinny jednak zrezygnować osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i jelit. Również kiedy dbamy o linię nie powinniśmy nadużywać prażonej cebulki, ponieważ dodatek tłuszczu i mąki dodaje jej kalorii.
Komentarze