Marynowana dynia

Marynowana dynia może być dodatkiem do wędlin lub sałatką do obiadu.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.62 z 66 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • średniej wielkości dynia;
  • 1 szkl cukru;
  • 4 łyżki stołowe kwasku cytrynowego;
  • goździki.
  • Składniki zalewy:
  • 1 butelka octu 10%;
  • 5 butelek wody (wykorzystuję tą od octu);
  • 1 kg cukru + 1 szkl cukru
  • goździki, cynamon.

Przygotowanie

  1. Umytą, obraną ze skórki i wydrążoną z pestek dynię pokroić w dość dużą kostkę. Ok. 10 l wody zagotować ze szklanką cukru i kwaskiem cytrynowym. Na wrzątek wrzucić dynię i gotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić.
  2. Do umytych i wysuszonych słoików włożyć po 2-3 goździki, ułożyć ciepłą dynię.
  3. Wszystkie składniki zalewy zagotować, a następnie zalać nią dynię. Zakręcone słoiki ustawić do góry dnem i nakryć kocem – pozostawić do wystygnięcia.
dynia przetwory warzywa obiad kolacja wegetariańska ocet goździki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze