Marynowana dynia

Marynowana dynia może być dodatkiem do wędlin lub sałatką do obiadu.

Przetwory

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.29 z 242 głosów)

Składniki:

  • średniej wielkości dynia;
  • 1 szkl cukru;
  • 4 łyżki stołowe kwasku cytrynowego;
  • goździki.
  • Składniki zalewy:
  • 1 butelka octu 10%;
  • 5 butelek wody (wykorzystuję tą od octu);
  • 1 kg cukru + 1 szkl cukru
  • goździki, cynamon.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umytą, obraną ze skórki i wydrążoną z pestek dynię pokroić w dość dużą kostkę. Ok. 10 l wody zagotować ze szklanką cukru i kwaskiem cytrynowym. Na wrzątek wrzucić dynię i gotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić.
  • Do umytych i wysuszonych słoików włożyć po 2-3 goździki, ułożyć ciepłą dynię.
  • Wszystkie składniki zalewy zagotować, a następnie zalać nią dynię. Zakręcone słoiki ustawić do góry dnem i nakryć kocem – pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 1440 min.
marynowana papryka
domowe przetwory

gadulka

marynowana papryka