Anna Glover

Syrop z dyni

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Syrop z dyni to nieoczywisty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. A przy tym doskonale smakuje i świetnie rozgrzewa, dzięki dodatkowy cynamonu, goździków i imbiru. Ma wszechstronne zastosowanie, można dodawać go do kawy z mlekiem, koktajli mlecznych, polewać nim ciasta, lody, desery i naleśniki. Syrop z dyni może zastąpić też puree dyniowe w pumpkin spice latte.

Składniki:

  • cukier puder  200 g

  • cukier trzcinowy  50 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • cynamon  5 g

  • goździki  2 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • puree z dyni  30 g

Syrop z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: do garnka dodajemy wszystkie składniki do garnka ze 125 ml wody i gotujemy na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie rzadki syrop.

  • Krok 2:

    Przechowywanie: syrop z dyni zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy syrop do wysterylizowanej butelki lub słoika. W lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-spice-syrup

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne