Syrop z dyni to nieoczywisty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. A przy tym doskonale smakuje i świetnie rozgrzewa, dzięki dodatkowy cynamonu, goździków i imbiru. Ma wszechstronne zastosowanie, można dodawać go do kawy z mlekiem, koktajli mlecznych, polewać nim ciasta, lody, desery i naleśniki. Syrop z dyni może zastąpić też puree dyniowe w pumpkin spice latte.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 5 z 1 głosów)
Przygotowanie: do garnka dodajemy wszystkie składniki do garnka ze 125 ml wody i gotujemy na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie rzadki syrop.
Przechowywanie: syrop z dyni zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy syrop do wysterylizowanej butelki lub słoika. W lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-spice-syrup
Kalorie: 35
Węglowodany: 9
Błonnik: 0.1
Cukier: 8
Komentarze