Łosoś z sosem - koperkowym

Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 7 minut Porcja: 250 kcal

sos koperkowy

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)

Składniki:

  • 4 filety z łososia po 20 dag
  • sok z 1 limonki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filety z łososia osączyć na papierze kuchennym. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Odstawić.
  • Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju, lekko przestudzić i przełożyć do miski, wymieszać z posiekanym koperkiem.
  • Łososia wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec 5–7 minut w temperaturze 200°C. Można też włożyć rybę do nakładki parowej. W pasującym garnku zagotować wodę, nałożyć nakładkę, przykryć garnek i gotować około 6–8 minut na parze.
  • Łososia podawać z sosem cebulowo- koperkowym.

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy