Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Porady
- Kawa, która będzie potrzebna na tort tiramisu to szklanka klasycznego, niesłodzonego espresso.
- Serek śmietankowy. W tradycyjnym przepisie na włoskie tiramisu nie wykorzystuje się innego sera niż mascarpone, jednak jeśli chodzi o tort tiramisu, to dodatek kremowego serka śmietankowego sprawi, że ciasto będzie lepiej utrzymywać swój kształt.
- Surowe jajka, które sprawiają, że krem do tortu tiramisu jest tak lekki, wywołują obawy u niektórych osób. Na skorupkach (a czasem także wewnątrz jaja) mogą znajdować się bakterie Salmonelli. Aby zminimalizować ryzyko zakażenia, przechowuj jajka w temperaturze nie wyższej niż 4°C i przed użyciem przepłucz je wrzątkiem. Ostatecznie jajka możemy pominąć i jajka zastąpić 300 gramami ubitej śmietany kremówki.
- Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie tiramisu od zera, tzn. z domowymi biszkoptami, możesz zrobić tort tiramisu z biszkoptow kupnych. Ważne, żeby nie były to zwykłe, miękkie biszkopty ponieważ rozpadną się one po namoczeniu. Tort tiramisu należy robić z nieco twardszych biszkoptów typu Savoiardi – są one bez problemu dostępne w polskich sklepach.
Tort tiramisu przygotowujemy z podłużnych biszkoptów nasączonych mocnym espresso, kremu z jajek kurzych i serka mascarpone oraz gorzkiej czekolady. Tiramisu to najbardziej popularny włoski deser, oznaczający dosłownie „popraw mi humor” bądź „podnieś mnie” (wł. tira mi sù). Obydwa tłumaczenia wydają się nad wyraz trafne – po pierwsze krem do tortu tiramisu jest lekki i puszysty jak chmurka, po drugie tort tiramisu jest zwyczajnie przepyszny i każdego wprawi w dobry nastrój.
Jedni twierdzą, że tort tiramisu powstał już w XVII wieku, większość jednak zwraca uwagę na brak wzmianek na temat tiramisu w książkach kucharskich (zarówno włoskich, jak i innych) przed latami 60’ ubiegłego wieku. Przepis na ciasto tiramisu zmieniał się z biegiem lat. Co może być dość zaskakujące, kojarzony z tym deserem likier amaretto wcale nie jest tradycyjnym jego składnikiem. Pierwotnie tort tiramisu był deserem bezalkoholowym, zaś z czasem przepis na tort tiramisu zaczęto poszerzać o wino Marsala – słodki i mocny trunek, który wykorzystuje się również do deseru zabaglione. Tort tiramisu przybiera również najróżniejsze formy i kształty. Może to być okrągły lub kwadratowy tort z formy, przekładany deser podany w szklanej misie bądź (jak często serwuje się w restauracjach) szklankach lub pucharkach.
Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką