Tort tiramisu

Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Rozpływa się w ustach!

Dodany przez:

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • biszkopty: 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 125 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka zimnej kawy espresso
  • kakao w proszku
  • krem: 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki amaretto
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g chudego serka kremowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  1. Na biszkopty: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Żółtka ucieramy z 1/3 cukru, ubijamy na puszystą masę. Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Żółtka dodajemy do białek i dosypujemy przesianą mąkę pszenną, delikatnie mieszamy.
  2. Sztywne ciasto biszkoptowe wkładamy do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze. Wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem, w odpowiednich odstępach, podłużne ciastka o długości ok. 8 cm (powinno wyjść ich 35–36), posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy 12–15 min na jasnozłoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Na krem: żółtka ucieramy z cukrem, mieszamy z sokiem pomarańczowym i łyżką amaretto. Dodajemy mascarpone i serek, mieszamy.
  4. Połowę biszkoptów układamy na dnie tortownicy. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do masy serowej. Dodajemy pianę i mieszamy. Kawę łączymy z resztą amaretto. Biszkopty nasączamy kawą.
  5. Połowę masy serowej nakładamy na biszkopty i posypujemy połową startej czekolady. Układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą, nakładamy masę serową i posypujemy czekoladą (trochę odkładamy).
  6. Formę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy przynajmniej na 4 godz., a najlepiej na noc, do lodówki. Przed podaniem tort posypujemy kakao i startą czekoladą.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką

tort tiramisu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze