Tort tiramisu

Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!

dodany przez: mojegotowanie

torty Desery biszkopty

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • biszkopty-na-tort-tiramisu 1. Przygotowanie tortu tiramisu rozpoczynamy od wypieku domowych biszkoptów. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Odmierzamy 125 g cukru. Oddzielamy żółtka od białek z czterech jaj. Oddzielone żółtka ucieramy z 1/3 cukru i ubijamy na puszystą masę. Z białek i pozostałych dwóch części cukru ubijamy sztywną pianę, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Żółtka dodajemy do białek i dosypujemy przesianą mąkę pszenną, delikatnie mieszamy. Sztywne ciasto biszkoptowe wkładamy do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskamy (w odpowiednich odstępach) podłużne ciastka o długości ok. 8 cm (powinno wyjść ich 35–36), posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy 12–15 minut na jasnozłoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • mascarpone-na-tiramisu 2. Przygotowujemy krem do tortu tiramisu. Oddzielamy 3 żółtka od białek i ucieramy je z cukrem, mieszamy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką likieru amaretto. Dodajemy mascarpone i serek kremowy, mieszamy.
  • biszkopty-kawa-tort-tiramisu 3. Połowę biszkoptów układamy na dnie tortownicy. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce. Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do masy serowej. Dodajemy pianę i mieszamy. Kawę łączymy z resztą likieru amaretto. Biszkopty ostrożnie nasączamy kawą (1-2 sekundy moczenia wystarczą w zupełności). Połowę masy serowej nakładamy na biszkopty i posypujemy połową startej czekolady. Układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą, nakładamy masę serową i posypujemy czekoladą (trochę odkładamy). Formę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na noc, do lodówki. Przed podaniem tort posypujemy kakao i startą czekoladą.

Porady

  • Kawa, która będzie potrzebna na tort tiramisu to szklanka klasycznego, niesłodzonego espresso.
  • Serek śmietankowy. W tradycyjnym przepisie na włoskie tiramisu nie wykorzystuje się innego sera niż mascarpone, jednak jeśli chodzi o tort tiramisu, to dodatek kremowego serka śmietankowego sprawi, że ciasto będzie lepiej utrzymywać swój kształt. 
  • Surowe jajka, które sprawiają, że krem do tortu tiramisu jest tak lekki, wywołują obawy u niektórych osób. Na skorupkach (a czasem także wewnątrz jaja) mogą znajdować się bakterie Salmonelli. Aby zminimalizować ryzyko zakażenia, przechowuj jajka w temperaturze nie wyższej niż 4°C i przed użyciem przepłucz je wrzątkiem. Ostatecznie jajka możemy pominąć i jajka zastąpić 300 gramami ubitej śmietany kremówki. 
  • Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie tiramisu od zera, tzn. z domowymi biszkoptami, możesz zrobić tort tiramisu z biszkoptow kupnych. Ważne, żeby nie były to zwykłe, miękkie biszkopty ponieważ rozpadną się one po namoczeniu. Tort tiramisu należy robić z nieco twardszych biszkoptów typu Savoiardi – są one bez problemu dostępne w polskich sklepach.

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort tiramisu?

Tort tiramisu przygotowujemy z podłużnych biszkoptów nasączonych mocnym espresso, kremu z jajek kurzych i serka mascarpone oraz gorzkiej czekolady. Tiramisu to najbardziej popularny włoski deser, oznaczający dosłownie „popraw mi humor” bądź „podnieś mnie” (wł. tira mi sù). Obydwa tłumaczenia wydają się nad wyraz trafne – po pierwsze krem do tortu tiramisu jest lekki i puszysty jak chmurka, po drugie tort tiramisu jest zwyczajnie przepyszny i każdego wprawi w dobry nastrój. 

Tort tiramisu – historia

Jedni twierdzą, że tort tiramisu powstał już w XVII wieku, większość jednak zwraca uwagę na brak wzmianek na temat tiramisu w książkach kucharskich (zarówno włoskich, jak i innych) przed latami 60’ ubiegłego wieku. Przepis na ciasto tiramisu zmieniał się z biegiem lat. Co może być dość zaskakujące, kojarzony z tym deserem likier amaretto wcale nie jest tradycyjnym jego składnikiem. Pierwotnie tort tiramisu był deserem bezalkoholowym, zaś z czasem przepis na tort tiramisu zaczęto poszerzać o wino Marsala – słodki i mocny trunek, który wykorzystuje się również do deseru zabaglione. Tort tiramisu przybiera również najróżniejsze formy i kształty. Może to być okrągły lub kwadratowy tort z formy, przekładany deser podany w szklanej misie bądź (jak często serwuje się w restauracjach) szklankach lub pucharkach. 

Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy