Kurczak w panierce

Wspaniale soczyste cząstki kurczaka, w chrupiącej otoczce to propozycja na obiad, kolację lub gorące przekąski na imprezę. Najlepiej smakują podane z pysznym dipem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne kurczak w panierce

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg kawałków kurczaka ze skórą: pałek
  • udźców
  • skrzydełek i polędwiczek (te bez skóry oczywiście)
  • szklanka gęstego jogurtu typu greckiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz
  • po standardowym opakowaniu: słonych paluszków
  • precelków
  • paprykowych chipsów
  • 10–12 słonych krakersów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Kurczak w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kawałki kurczaka bardzo dokładnie osuszamy
  • skrzydełka przycinamy z obu końców i dzielimy na połowy (tasakiem).
  • Jogurt mieszamy ze skórką z cytryny i pieprzem. Paluszki
  • precelki
  • chipsy i krakersy wsypujemy do torebki i zgniatamy wałkiem (albo wrzucamy do kielicha blendera i pulsacyjnie miksujemy
  • byle nie na pył).
  • W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w jogurcie
  • obtaczamy dokładnie w słonej mieszance i smażymy partiami na złoto.
  • Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i z dipami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: kurczak na butelce


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: