Kurczak w panierce

Wspaniale soczyste cząstki kurczaka, w chrupiącej otoczce to propozycja na obiad, kolację lub gorące przekąski na imprezę. Najlepiej smakują podane z pysznym dipem.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 kg kawałków kurczaka ze skórą: pałek, udźców, skrzydełek i polędwiczek (te bez skóry oczywiście)
  • szklanka gęstego jogurtu typu greckiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz
  • po standardowym opakowaniu: słonych paluszków, precelków, paprykowych chipsów
  • 10–12 słonych krakersów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Kawałki kurczaka bardzo dokładnie osuszamy; skrzydełka przycinamy z obu końców i dzielimy na połowy (tasakiem).
  2. Jogurt mieszamy ze skórką z cytryny i pieprzem. Paluszki, precelki, chipsy i krakersy wsypujemy do torebki i zgniatamy wałkiem (albo wrzucamy do kielicha blendera i pulsacyjnie miksujemy, byle nie na pył).
  3. W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w jogurcie, obtaczamy dokładnie w słonej mieszance i smażymy partiami na złoto.
  4. Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i z dipami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Zobacz też: kurczak na butelce

kurczak w panierce
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy