Mleczko kokosowe produkowane jest z tłoczonego miąższu kokosa. Żeby miało jedwabistą strukturę, producenci dodają do niego zwykle jeden lub dwa składniki np. gumę guar. Pakowane jest w puszki lub kartoniki. Zwykle niewielkich rozmiarów, gdyż tego produktu nie trzeba dodawać zbyt wiele, żeby potrawa zyskała odpowiedni smak i konsystencję. Wiele osób zastanawia się, czym różni się mleko od mleczka kokosowego. Otóż odróżnia je zawartość ekstraktu z kokosa. Mleczko zawiera jego wyższą wartość, a mleko niższą – jest więc bardziej rozwodnione.

Co można zrobić z mleczka kokosowego na obiad?

Mleczko kokosowe jest świetnym dodatkiem do zup typu krem. Zamiast zagęszczać je śmietaną, która często warzy się w ciepłej potrawie, możemy dorzucić do nich łyżkę mleczka. Oprócz tego bardzo dobrze sprawdza się w daniach nawiązujących do kuchni indyjskiej, tajskiej. Tam doskonale pasuje do smaku kurkumy, chili, imbiru, kardamonu. Niezwykle smaczne jest np. curry z ciecierzycą i batatami. Równie dobra jest potrawka z soczewicy i batatów z dodatkiem mleka kokosowego. Ryby także uwielbiają towarzystwo mleczka kokosowego. Chociażby dorsz, który smakuje wybornie zanurzony w słodkim sosie chili z kokosowym akcentem.

Zupy, do których idealnie pasuje dodatek mleczka kokosowego, to przede wszystkim:

Dania główne, które kochają kokosowy miąższ: 

Szybkie desery z mleczka kokosowego 

Mleczko kokosowe to bardzo wdzięczny składnik wszelkiego rodzaju deserów. Z jego pomocą można wykonać lody, musy, budynie. Można użyć go jako główny składnik kremu i nadziać nim roladę biszkoptową. Rewelacyjnie smakuje też wykonany na jego bazie pudding z tapioki z musem mango i naleśniki.  

Czasem nie mamy ochoty zbyt długo stać przy kuchni i piec długo ciast, dlatego dobrą opcją są wtedy ekspresowe desery typu: 

  • szybki keto deser z mleczka kokosowego – np. pudding z tapioki z dodatkiem malin albo pudding z chia i mango. Jest przyjemnie kremowy, ożywczy, balansuje na granicy lodów i budyniu.  
  • deser z mleczkiem kokosowym i bananami, czyli ryżowy pudding, który pełen jest korzennych przypraw typu cynamon, kardamon, goździki.  
  • fit deser z mleczka kokosowego, czyli pełna owoców i chrupiących pestek owsianka z mango, mandarynkami i kiwi. 

Warto też wiedzieć, jakie ciasto można zrobić z mleczkiem kokosowym. Ze względu na to, że mleczko jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego, sprawdzi się w prawie wszystkich ciastach, w których użyty jest krem. Takim wypiekiem może być np. tort lub rolada. Kokosowa masa może znaleźć się też na kruchych babeczkach i ptysiach. Mleczko jest też niezastąpionym składnikiem ucieranej babki kokosowej, która dzięki niemu jest puszysta i mocno wyrazista w smaku. Używa się go również jako bazy do stworzenia sernika na zimno lub pieczonego w wysokiej temperaturze.  

Tipy. Jak używać mleczka kokosowego z puszki? 

Mleczko kokosowe to wdzięczny produkt, ale trzeba umiejętnie go używać. Nie można zbyt długo trzymać go po otwarciu. A jeśli chce się korzystać z jego walorów smakowych, trzeba zdobyć informacje, z jakimi innymi składnikami w kuchni można je łączyć. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o mleczku kokosowym, aby nie zepsuć smaku dania, lecz wręcz przeciwnie - podkręcić jego smak. 

Jak długo można przechowywać mleko kokosowe po otwarciu? Nie powinno stać w lodówce otwarte dłużej niż 3 dni. Po tym czasie może stać się zjełczałe i po prostu niesmaczne. Nie trzymamy otwartego mleczka bezpośrednio w puszce, gdyż aluminium, z którego składa się opakowanie, będzie stopniowo uwalniać się do pożywienia. Z tego powodu zawsze wykładamy je do słoika lub miseczki. 

Czy można używać mleczka kokosowego do kawy? Kawa z kokosową nutą to dobry pomysł na cappucino w diecie wegańskiej. Pieni się lepiej niż inne napoje roślinne, dlatego wizualnie wychodzi identyczna jak oryginał. Poza tym kawa z takim dodatkiem lepiej syci i hamuje nagły wyrzut glukozy, nawet jeśli osłodzimy ją więcej niż jedną łyżeczkę.

Jakie warzywa pasują do mleczka kokosowego? Najlepsze połączenia tworzy mleczko kokosowe z marchewką, batatami, ziemniakami, dynią, groszkiem. Te warzywa same w sobie są dość mdłe w smaku, jednak dodatek mleczka kokosowego sprawia, że stają się wyraziste i zyskują całkiem nową, przyjemną konsystencję.