Domowy majonez według Magdy Gessler

Smaczna alternatywa dla produktów ze sklepu.

Dodany przez: joanna63

Domowy majonez według Magdy Gessler

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.65 z 31 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • # 2 duże jaja bardzo świeże
  • # 2 szklanki oleju słonecznikowego
  • # sok z 2 cytryn - można dać połowę - będzie mniej kwaśny
  • # musztarda z gorczycą (polska)
  • # 4 łyżki zimnego mleka

Przygotowanie

  1. Niezbędny jest mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw -blenderem .
  2. Potrzebne też jest naczynie trochę wyższe od blendera, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.
  3. Jajka przed użyciem dobrze jest dokładnie umyć, osoby wrażliwe mogą nawet je sparzyć - przelać wrzątkiem na sitku.
  4. Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy blender, tak by dotykał dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy blender do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
  5. Jest tak gęsty i puszysty, że można go kroić nożem.
  6. Przepis pochodzi z listy pl.rec.kuchnia - jakieś 7-8 lat temu...
sniadanie jajka sałatka przekąska kolacja sos majonez olej musztarda
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze