Sałatka z awokado i pomidorem, fetą, sałatą, cebulą oraz papryką to istna bomba witaminowa. Rewelacyjnie smakuje posypana świeżo zmielonym pieprzem i skropiona oliwą. Danie najczęściej podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba lub grzanki. Ponadto sałatka z awokado i pomidorem rewelacyjnie komponuje się z grillowanym mięsem.
Adobe Stock
(średnia 4.54 z 168 głosów)
Przygotowanie: sałatę i paprykę myjemy, a następnie osuszamy. Czynność powtarzamy dla pomidorków, które następnie dzielimy na pół. Fetę kroimy w kostkę.
Cebula: obieramy ją. Do przygotowania sałatki będzie nam potrzebna tylko jedna połówka warzywa, którą kroimy w piórka.
Papryka: dzielimy ją na pół, usuwamy gniazda nasienne. Jedną część odkładamy na bok (możemy ją wykorzystać w innym celu), a drugą kroimy w paski.
Awokado: obieramy, dzielimy je na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie całe awokado kroimy w kostkę.
Sałatka z awokado i pomidorem: na talerzu układamy sałatę i posypujemy ją cebulą, papryką, awokado oraz pomidorkami. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy i doprawiamy pieprzem.
Porady
- Sałatkę z awokado i pomidorem najczęściej podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bagietki lub bułki. Równie dobrze sprawdzi się jako zdrowy dodatek do dań obiadowych np. pieczonego lub smażonego mięsa.
- Wybierajmy soczyste i słodkie pomidory np. malinowe, koktajlowe, cherry. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza sałatka wyjdzie idealnie.
- Awokado powinno być dojrzałe. Oznacza to, że przy naciśnięciu palcem na skórkę, ta delikatnie zapada się, a następnie wraca do poprzedniego położenia.
- Sałatkę z awokado i pomidorami najlepiej zjeść w dniu przygotowania. Jeśli to nam się nie uda, danie należy przełożyć do miski, przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki. Jednak należy pamiętać, że powinniśmy ją spożyć w ciągu 1-2 dni. Zbyt długo przechowywana sałatka podchodzi wodą, a w konsekwencji traci smak oraz świeżość.
- Składniki do potrawy nie powinny być zimne. Jeśli trzymamy warzywa w lodówce, polecamy wystawić je na blat przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania sałatki.
- Gotowe danie możemy posypać ziołami np. tymiankiem, rozmarynem. Sprawdzą się zarówno te w formie sproszkowanej, jak i świeże. W przypadku tych drugich należy wcześniej je umyć i osuszyć.
- Sałatę z powodzeniem zastąpimy świeżym szpinakiem, liśćmi bazylii, oregano, a nawet roszponką. Jeśli chcemy możemy wszystkie te produkty wymieszać ze sobą. W ten sposób nie tylko wzbogacimy smak naszej potrawy, ale również podniesiemy jej wartość odżywczą.
Sałatka z awokado i pomidorem to proste połączenie, które zawsze możemy dodatkowo wzbogacić o:
Sałatkę z awokado i pomidorem najczęściej skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Niekiedy posypujemy ją dodatkowo przyprawami. Jeśli jednak chcemy jeszcze podkręcić smak dania, możemy polać je również:
Komentarze