Sałatka z awokado i pomidorem

Ocena:

4.54 (168)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z awokado i pomidorem, fetą, sałatą, cebulą oraz papryką to istna bomba witaminowa. Rewelacyjnie smakuje posypana świeżo zmielonym pieprzem i skropiona oliwą. Danie najczęściej podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba lub grzanki. Ponadto sałatka z awokado i pomidorem rewelacyjnie komponuje się z grillowanym mięsem.

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe  4 szt.

  • awokado  1 szt.

  • papryka  1 szt.

  • feta  150 g

  • cebula  1 szt.

  • sałata  20 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • pieprz  3 g

Sałatka z awokado i pomidorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: sałatę i paprykę myjemy, a następnie osuszamy. Czynność powtarzamy dla pomidorków, które następnie dzielimy na pół. Fetę kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją. Do przygotowania sałatki będzie nam potrzebna tylko jedna połówka warzywa, którą kroimy w piórka.

  • Krok 3:

    Papryka: dzielimy ją na pół, usuwamy gniazda nasienne. Jedną część odkładamy na bok (możemy ją wykorzystać w innym celu), a drugą kroimy w paski.

  • Krok 4:

    Awokado: obieramy, dzielimy je na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie całe awokado kroimy w kostkę.

  • Krok 5:

    Sałatka z awokado i pomidorem: na talerzu układamy sałatę i posypujemy ją cebulą, papryką, awokado oraz pomidorkami. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy i doprawiamy pieprzem.

Porady

  • Sałatkę z awokado i pomidorem najczęściej podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bagietki lub bułki. Równie dobrze sprawdzi się jako zdrowy dodatek do dań obiadowych np. pieczonego lub smażonego mięsa.
  • Wybierajmy soczyste i słodkie pomidory np. malinowe, koktajlowe, cherry. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza sałatka wyjdzie idealnie.
  • Awokado powinno być dojrzałe. Oznacza to, że przy naciśnięciu palcem na skórkę, ta delikatnie zapada się, a następnie wraca do poprzedniego położenia.
  • Sałatkę z awokado i pomidorami najlepiej zjeść w dniu przygotowania. Jeśli to nam się nie uda, danie należy przełożyć do miski, przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki. Jednak należy pamiętać, że powinniśmy ją spożyć w ciągu 1-2 dni. Zbyt długo przechowywana sałatka podchodzi wodą, a w konsekwencji traci smak oraz świeżość.
  • Składniki do potrawy nie powinny być zimne. Jeśli trzymamy warzywa w lodówce, polecamy wystawić je na blat przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania sałatki. 
  • Gotowe danie możemy posypać ziołami np. tymiankiem, rozmarynem. Sprawdzą się zarówno te w formie sproszkowanej, jak i świeże. W przypadku tych drugich należy wcześniej je umyć i osuszyć.
  • Sałatę z powodzeniem zastąpimy świeżym szpinakiem, liśćmi bazylii, oregano, a nawet roszponką. Jeśli chcemy możemy wszystkie te produkty wymieszać ze sobą. W ten sposób nie tylko wzbogacimy smak naszej potrawy, ale również podniesiemy jej wartość odżywczą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z awokado i pomidorem – o co możemy ją wzbogacić?

Sałatka z awokado i pomidorem to proste połączenie, które zawsze możemy dodatkowo wzbogacić o:

  • kurczaka – oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotej barwy. Odstawiamy do ostygnięcia i na końcu łączymy z pozostałymi składnikami,
  • boczek – to dobra alternatywa dla kurczaka. Przed dodaniem do sałatki, kroimy go i wytapiamy na patelni. Chrupiący boczek wspaniale smakuje ze świeżymi warzywami,
  • jajko – wystarczy je ugotować i pokroić w ćwiartki, 
  • mozzarellę – możemy zastąpić nią fetę lub połączyć oba sery ze sobą. Mozzarella rewelacyjnie komponuje się z pomidorami i awokado,
  • tuńczyka – najlepiej sprawdzi się ten z puszki w sosie własnym. Przed dodaniem do sałatki, należy dokładnie odsączyć go z zalewy.

Sałatka z awokado i pomidorem – czym ją polać?

Sałatkę z awokado i pomidorem najczęściej skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Niekiedy posypujemy ją dodatkowo przyprawami. Jeśli jednak chcemy jeszcze podkręcić smak dania, możemy polać je również:

  • sosem winegret – jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Powstaje na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu oraz soli, 
  • sosem jogurtowym – kremowy dressing, który możemy wzbogacić dodatkowo o świeże zioła np. koperek, rozmaryn, tymianek. Nadamy mu wtedy wyjątkowego aromatu,
  • sosem czosnkowym – wyczarujemy go z czosnku, jogurtu oraz majonezu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  • sosem bazyliowym – rewelacyjnie komponuje się ze świeżymi, soczystymi pomidorami. Żeby go zrobić należy połączyć liście bazylii, ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny oraz czosnek. Całość dokładnie blendujemy,
  • sosem miodowym – odznacza się delikatną, słodką nutą. Wystarczy, że wymieszamy niewielką ilość miodu z sokiem z cytryny oraz oliwą.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne