fot. Magdalena Pomorska
4.23 (187)
Kaszanka z piekarnika to przysmak, który świetnie nadaje się zarówno jako obiad, jak i jako kolacja czy po prostu gorąca przekąska. To tradycyjny, polski wyrób, który składa się z kaszy, krwi oraz podrobów. Popularna jest również w kuchni słowackiej, niemieckiej oraz węgierskiej. Można ją grillować, przyszykować na patelni lub w piekarniku. Świetnie smakuje z cebulą – ale nie tylko! Co jeszcze można do niej dodać i jak ją piec?
kaszanka 3 szt.
cebula 2 szt.
czosnek 1 ząbek
olej 5 ml
pieprz 5 g
sól 5 g
słodka papryka 5 g
papryka ostra 5 g
Przygotowanie składników: cebulę obrać i pokroić w półkrążki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą do smaku, całość wymieszać. Czosnek kroimy w plasterki.
Przygotowanie kaszanki: układamy ją na blaszce wyłożonej folią aluminiową, tak żeby dało się przykryć nią całą potrawę. Obok kaszanki układamy cebulę z przyprawami. Polewamy niewielką ilością oleju.
Pieczenie kaszanki: całość zwijamy w folię, pieczemy przez 30–40 minut w 200°C – do miękkości cebuli.
Porady
- Kaszankę z piekarnika można przygotować w folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia. Sprawdzą się też naczynia żaroodporne – jeśli nie mają pokrywki wtedy dobrze jest przykryć potrawę folią lub nawet papierem do pieczenia.
- Cebulę białą można zastąpić czerwoną, szalotką, a także dymką ze szczypiorkiem.
- Kaszankę można zapiec od razu z dodatkami, pasują tutaj ziemniaki, kwaśne jabłka, marchewka. Dzięki temu zyskujemy pełne i wykwintne danie.
- W sklepach dostępna jest też kaszanka wegańska. W smaku niemal nie różni się od zwykłej kaszanki. Można ją też przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujemy do tego kaszy gryczanej, czerwonej fasoli, czerwonej papryki, kaszy manny oraz przypraw.
- Biała kaszanka z piekarnika może być też szykowana bez krwi, lecz z udziałem mięsa – najlepiej wieprzowego, z tym składnikiem po obróbce cieplnej rzeczywiście pozostanie biała. Warto do niej dodać dla smaku cebulę i tymianek.
Kaszanka z piekarnika może być przygotowywana na różne sposoby. Nadają się do niej rozmaite przyprawy – przede wszystkim majeranek, ale nie tylko. Kaszanka będzie chrupiąca dzięki zawinięciu jej w plastry boczku. Gdy boczek się zarumieni, kaszanka pokryje się chrupiącą skórką.
Inny sposób, na pewno zdecydowanie mniej kaloryczny, polega na nacięciu kaszanki i zdjęciu folii aluminiowej na kilka minut przed końcem pieczenia. Pomocna tutaj będzie też funkcja grillowania w piekarniku lub ustawienie pieczenia na tryb od góry.
Kaszanka z piekarnika może być przygotowywana zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i w folii aluminiowej, efekt będzie porównywalny. W jednej i w drugiej wersji kaszankę można najpierw obrać z powłoki, ale można również po prostu ją naciąć w kilku miejscach. Dno naczynia lub spód folii można wyłożyć boczkiem, ale też innymi dodatkami – na przykład cebulką czy pomidorami.
Wiele osób ceni też sobie sos chrzanowy, który można rozsmarować na dnie naczynia lub folii i położyć na niego kaszankę – wspaniale podkreśli jej smak. Można też połączyć kilka różnych dodatków – na przykład najpierw rozsmarować łyżkę chrzanu, na to położyć plastry boczku, na nich ułożyć kaszankę i wszystko zasypać plasterkami jabłka oraz cebuli. W przypadku folii kaszankę można w nią zawinąć, ale można również piec ją bez zawijania.
Kaszanka z piekarnika świetnie smakuje z przeróżnymi dodatkami – można ją przyrządzić z cebulą, z ziemniakami czy z jabłkami. Znakomicie również smakuje podawana z pomidorami, z różnokolorową papryką czy z pieczarkami. Do kaszanki bardzo pasuje sos pomidorowy. Można ją także podawać z pieczywem, z jajkiem sadzonym, z ogórkiem kiszonym i przeróżnymi sałatkami. Wielu osobom smakuje kaszanka z kapustą kiszoną z piekarnika. Popularnym dodatkiem jest także boczek, na którym kładzie się kaszankę przed włożeniem do piekarnika. Warto przyprawić ją dodatkowo odrobiną zmielonego pieprzu oraz majerankiem. Smak kaszanki podkreśli też czosnek i mielona papryka.