Bakłażan z patelni to najprostszy sposób na pyszne warzywo na ciepło. Może stanowić samodzielny dodatek do posiłku, jak również składnik innych dań. Bakłażan jest bardzo zdrowy, jednak w trakcie smażenia lubi chłonąć tłuszcz. Podpowiadamy, jak przyrządzić bakłażana na patelni, aby był jak najmniej tłusty i maksymalnie smaczny.
StockFood
(średnia 4.26 z 189 głosów)
Bakłażana pokroić w poprzek na około 1 cm plastry. Posolić i zostawić na 10 minut, by warzywo puściło soki i spłynęła z niego goryczka. Odsączyć plastry przy pomocy ręcznika papierowego. Posypać pieprzem. Bakłażan na patelni powinien być smażony na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Porady
- Bakłażan z patelni będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli w trakcie smażenia dodamy do niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie warto podsmażać czosnku przed włożeniem warzywa na patelnię, bo jest duża szansa, że się on spali.
- Bakłażan z patelni może być doprawiony ulubionymi przyprawami, które nadadzą mu smaku. Warto sięgnąć po tymianek, paprykę słodką, czy czosnek granulowany.
Powyższy przepis to pyszny sposób na to, jak przyrządzić bakłażana na patelni. Bakłażan smażony na patelni zwykle pochłania dużo tłuszczu. Można jednak temu zapobiec przez pokrojenie warzywa na plasterki i ich posolenie. Już po 10 minutach oberżyna zacznie puszczać soki. Należy ją osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika oraz przyprawić ulubionymi przyprawami. Bakłażan z patelni smażymy na rozgrzanym oleju dość krótko, do momentu, aż stanie się on miękki. Po zdjęciu z patelni warto wyłożyć plastry bakłażana na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Bakłażana moża jeść na surowo, zapiekać w piekarniku, smażyć i grillować. Warto zwykle jednak posmarować go olejem, aby podczas obróbki termicznej nie wysuszył się zbytnio. Bakłażan z patelni może być podany z granatem i domowym labneh. Można też wykorzystać go do przyrządzenia letniej pasty z bakłażanem, pomidorami i oliwkami. Bakłażan na patelni może być też składnikiem pomidorów faszerowanych bakłażanami.
Komentarze