Bakłażan z patelni

Bakłażan z patelni to najprostszy sposób na pyszne warzywo na ciepło. Może stanowić samodzielny dodatek do posiłku, jak również składnik innych dań. Bakłażan jest bardzo zdrowy, jednak w trakcie smażenia lubi chłonąć tłuszcz. Podpowiadamy, jak przyrządzić bakłażana na patelni, aby był jak najmniej tłusty i maksymalnie smaczny. 

dodany przez: Kulinarna Ania

przekąski Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.26 z 189 głosów)

Bakłażan z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Bakłażana pokroić w poprzek na około 1 cm plastry. Posolić i zostawić na 10 minut, by warzywo puściło soki i spłynęła z niego goryczka. Odsączyć plastry przy pomocy ręcznika papierowego. Posypać pieprzem. Bakłażan na patelni powinien być smażony na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.

Porady

  • Bakłażan z patelni będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli w trakcie smażenia dodamy do niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie warto podsmażać czosnku przed włożeniem warzywa na patelnię, bo jest duża szansa, że się on spali.
  • Bakłażan z patelni może być doprawiony ulubionymi przyprawami, które nadadzą mu smaku. Warto sięgnąć po tymianek, paprykę słodką, czy czosnek granulowany.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić bakłażana z patelni?

Powyższy przepis to pyszny sposób na to, jak przyrządzić bakłażana na patelni. Bakłażan smażony na patelni zwykle pochłania dużo tłuszczu. Można jednak temu zapobiec przez pokrojenie warzywa na plasterki i ich posolenie. Już po 10 minutach oberżyna zacznie puszczać soki. Należy ją osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika oraz przyprawić ulubionymi przyprawami. Bakłażan z patelni smażymy na rozgrzanym oleju dość krótko, do momentu, aż stanie się on miękki. Po zdjęciu z patelni warto wyłożyć plastry bakłażana na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Bakłażana moża jeść na surowo, zapiekać w piekarniku, smażyć i grillować. Warto zwykle jednak posmarować go olejem, aby podczas obróbki termicznej nie wysuszył się zbytnio. Bakłażan z patelni może być podany z granatem i domowym labneh. Można też wykorzystać go do przyrządzenia letniej pasty z bakłażanem, pomidorami i oliwkami. Bakłażan na patelni może być też składnikiem pomidorów faszerowanych bakłażanami.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy