Kołpaki po cygańsku

pyszna sałatka, można ją jeść zarówno na zimno jak i po podgrzaniu

SałatkiPrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1-1,5 kg płachetki kołpakowatej ( grzyb znany pod regionalnymi nazwami: kołpak, turek, niemka) ok.1 kg cebuli
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • ZALEWA: 3/4 szkl. octu 10%
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 2 szkl. wody
  • 3-4 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30%
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować 15 min., przecedzić. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać pokrojone w paski grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec oprószyć papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę pogotować. Nakładać do wyparzonych słoików uważając żeby nie zostały pęcherzyki powietrza i natychmiast zakręcać. Odstawić do wystygniecia odwracając do góry dnem. Podawać na ciepło z bułeczką jako samodzielne danie albo na zimno jako sałatkę. Jeśli chcemy przechowywać sałatkę kilka miesięcy to można słoiki pasteryzować, 20 - 30 min. Zalewę można zrobić dzień wcześniej aby zioła oddały jej cały swój aromat. Myśle, że do takiej sałatki nadają sie też inne grzyby, np. rydze, opieńki albo borowiki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy