Karczek na grilla w marynacie

Smaczne i soczyste mięsko.

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 160 głosów)

Składniki:

  • karczek wieprzowy 1,5 kg
  • majeranek 2 łyżki kopiaste
  • czosnek 3 ząbki
  • na marynatę
  • olej ok 8 łyżek
  • ketchup 10 łyżek
  • sos sojowy ok 4 łyżeczki
  • sok z cytryny 2-3 łyżeczki
  • vegeta do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa i mieszamy. Oprószamy majerankiem i mieszamy raz jeszcze.
  • Składniki marynaty mieszamy i na chwilę odstawiamy, a później dodajemy do mięsa. Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki (można nawet na noc).
  • Mięso grillujemy na tackach (jeśli zostało po wyjęciu mięsa marynaty można posmarować nią grillujące się mięso).

Porady

Zobacz też: karkówka z grilla - sprawdzone triki i przepisy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy