REKLAMA

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem czy groch z kapustą? W każdej rodzinie mówimy inaczej, ale mamy na myśli to samo, tradycyjne danie. Aby przygotować ten przysmak potrzebujemy tylko kilku prostych składników i niewiele czasu spędzonego w kuchni. Zobaczcie, tani, prosty i pyszny przepis na ten wigilijny klasyk!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kapusta zasmażana kapusta z grzybami

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciecierzyca woda 1.

    Przygotowanie grochu: Dzień wcześniej groch dokładnie płuczemy kilkakrotnie na sicie do momentu, aż woda przestanie być mętna. Następnie zalewamy go zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie ziarenka i odstawiamy na całą noc.  Kolejnego dnia dodajemy sól i gotujemy groch w tej samej wodzie do miękkości (przez około 45-60 minut). Ugotowany groch odcedzamy na sitku. 

  • Suszone grzyby na pierogi 2.

    Przygotowanie grzybów: Suszone grzyby również zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Następnie odcedzamy je (nie wylewamy wody, przyda się później) i siekamy na dość duże kawałki. 

  • Kapusta kiszona 3.

    Przygotowanie kapusty: Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i lekko siekamy. Przekładamy kapustę do dużeo garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości. 

  • Olej cebula 4.

    Smażenie cebuli: Dwie cebule obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy jeszcze chwilę. 

  • groch-z-kapusta 5.

    Gotowanie kapusty z grochem: Przygotowany wcześniej groch łączymy z gotowaną kapustą oraz usmażoną cebulką z grzybami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze 10-15 minut, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.  

Porady

  • Przed gotowaniem, groch należy kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie. Czynność powtarzamy tak długo, aż woda nie będzie już mętna.
  • Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów i dodaj ją do gotowania kapusty, a nada to daniu dodatkowego smaku i aromatu.
  • Warto odstawić też sok z kiszonej kapusty, aby w razie potrzeby dodać ją jeśli gotowe danie będzie za mało kwaśne.
  • Kapusta z grochem najlepiej smakuje drugiego dnia, dlatego warto przygotować ją z wyprzedzeniem i zostawić na noc w lodówce.
  • Wigilijna kapusta z grochem powinna być postna, ale poza tym czasem, warto okrasić ją skwarkami. 
  • Jeśli został nam nadmiar tego dania, możemy bez obaw zamrozić je na później.
  • W zależności od regionu, danie to nosi różne nazwy, na przykład w Wielkopolsce jest to ciupka z grochem.

Notka redakcyjna

Groch z kapustą - znaczenie

Kapusta była jednym z najpopularniejszych warzyw, uprawianych w całym kraju, nic więc dziwnego, że stała się podstawą jadłospisu w wielu domach. Aby nieco urozmaicić kapuściane dania, dodawało się do nich różnorodne dodatki. Tak powstało połączenie, które znamy do dzisiaj z wigilijnego stołu. 

Jak ugotować kapustę z grochem?

Namoczony wcześniej groch gotujemy do miękkości, aż będzie lekko się rozpadał. Kiszoną kapustę gotujemy z przyprawami na wolnym ogniu około 30 minut. Mieszamy kapustę z grochem i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dania można też dodać podsmażoną cebulkę lub grzyby. Aby przygotować kapustę z grochem na gęsto, należy dodać do niej zasmażkę z mąki i smalcu Z kolei fanom aksamitnej i kremowej konsystencji posmakuje kapusta z grochem na maśle. Ten dodatek nada daniu jeszcze bardziej wyrazistego aromatu smaku i aromatu.

Jakie przyprawy do kapusty z grochem?

Klasyczny przepis zawiera niewiele przypraw, takich jak sól, pieprz, majeranek i kminek. Jeśli jednak chcemy dodać kapuście więcej smaku, do jej gotowania możemy dodać ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, cząber, jałowiec i gałązkę rozmarynu. Tym, którzy lubią wyraziste smaku, polecamy dosypać też odrobinę chilli.

Dodatki do kapusty

Aby urozmaicić tradycyjny przepis, można dodać do niego różnego rodzaju dodatki. My szczególnie polecamy podsmażoną cebulkę, boczek lub suszone śliwki. Innym pysznym pomysłem jest kapusta z grochem i grzybami. Warto użyć grzybów leśnych, ale jeśli nie mamy ich pod ręką, sprawdzą się również pieczarki

Jak podać kapustę z grochem?

To proste danie świetnie smakuje z ziemniakami, chlebem, lub jako dodatek do mięs. Groch z kapustą można też zaserwować z łazankami lub kluskami ziemniaczanymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy