Kapusta włoska zasmażana z marczewką i koperkiem

Dobry dodatek do "Kurcze pieczone"

Sałatki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 163 głosów)

Składniki:

  • 1/2 średniej kapusty włoskiej
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100g. masła
  • sól,pieprz,maggi,kucharek do smaku
  • 1 łyżeczka octu winnego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę szatkujemy.Marchewkę płuczemy obieramy,trzemy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka,zalewamy wodą do w pół objętości kapusty.Gotujemy na nie wielkim ogniu.W tym czasie obieramy cebulę kroimy w drobną kosteczkę.Koperek szatkujemy.Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.Rozgrzewamy masełko na patelni dodajemy cebulkę,czosnek,koperek lekko podsmażamy na małym ogniu.Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę delikatną.Zasmażkę łączymy z kapustą energicznie mieszając aby nie powstały grudki.Doprawiamy do smaku.Doskonale smakuje z "Z kurcze pieczone" i kluskami śląskimi. SMACZNEGO

Porady

A może modra kapusta? Sprawdź!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy