Warzywa z patelni

Pyszne warzywa z patelni to pomysł na szybkie danie dla kilku osób. Jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie nieco więcej papryczki chili. Będzie pysznie i wyraziście!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 80 dag pomidorów
  • cukinia
  • 2 cebule
  • 4 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 8 małych jajek
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie

  1. Pomidory zanurzamy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebule obieramy, kroimy na połówki, a potem w piórka. Chili kruszymy. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę razem z cukinią. Posypujemy chili oraz oregano, smażymy.
  3. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Solimy i smażymy na umiarkowanym ogniu przez 10 min.
  4. Jajka wbijamy kolejno do filiżanki i ostrożnie wylewamy na warzywa. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 20 min, aż białka się zetną. Posypujemy listkami tymianku.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
warzywa z patelni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze