Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to pikantne, sycące i aromatyczne danie. Znakomicie smakuje z dodatkiem papryczki chili i tartego parmezanu. Podstawą są tu czerwona fasola (może być też biała), pomidory i oczywiście przyprawy. Jeśli przygotujecie dużą porcję to otrzymacie ratunek na chłodny dzień dla całej rodziny. Podajemy prosty przepis na meksykańską zupę z mięsem mielonym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa meksykańska

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.23 z 241 głosów)


Zupa meksykańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zupa meksykańska 1.

    Zupa meksykańska – przepis: cebulę siekamy, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy ją i podsmażamy aż się zezłoci. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek), podsmażamy 2 minuty. Dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy. Zupa meksykańska powinna być dokładnie mieszana przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone, mieszając podsmażamy przez 5 minut.

  • Zupa meksykańska 2.

    Gotowanie zupy: dodajemy fasolę i puszkę pomidorów wraz z zalewą oraz bulion drobiowy. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem zupę meksykańską możemy posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i sporą ilością tartego sera.

     


     

Porady

  • Ważnym składnikiem zupy meksykańskiej z mięsem są pomidory – rekomendujemy wykorzystać pomidory z puszki, najlepiej pelati, które są zbierane w najcieplejsze dni. Dzięki temu są one słodkie w smaku. Nadają się one nie tylko do zup, ale również do sosów, w tym również do sosu pomidorowego na pizzę.
  • Nasz przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym możemy nieco zmodyfikować. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie do niej innych warzyw, nie tylko pomidorów i fasoli czerwonej, ale również ziemniaków, batatów czy też kukurydzy, która jest ważnym składnikiem tradycyjnej zupy meksykańskiej.
  • W przepisie na zupę meksykańską radzimy wykorzystać ser – w tej roli świetnie sprawdzi się parmezan lub cheddar.
  • Jeśli nie przepadamy za pikantnymi potrawami, możemy zmniejszyć ilość papryczki chilli lub wykorzystać zwykłą, słodką paprykę.
  • Zupę meksykańską możemy posypać posiekaną natką pietruszki i doprawić mleczkiem kokosowym, który nada całości słodkiego posmaku oraz nieco złagodzi poziom pikantności naszej potrawy. Możemy też skropić ją odrobiną soku z cytryny lub limonki.
  • Zupa meksykańska z pulpecikami jest wariacją na temat tego dania. Z mięsa formujemy kulki, które wcześniej podsmażamy, a następnie gotujemy w warzywnym wywarze przez 30 minut.

Notka redakcyjna

Zupa meksykańska – podstawowy przepis

Zupa meksykańska to niezwykle bogata, sycąca i pożywna zupa o gęstej konsystencji. Znajdziemy w niej składniki, które są wizytówką kuchni meksykańskiej, czyli wołowinę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory. Ponadto jak przystało na Meksyk zupa ta jest również bardzo wyrazista i pikantna w smaku, głównie za sprawą papryczki chilli, która stanowi nieodłączną część tego dania. Niemniej jednak powstało wiele wariacji na temat zupy meksykańskiej, które znacznie odbiegają od pierwowzoru, ale za to są bardziej dostosowane do rodzimych preferencji i przyzwyczajeń naszych kubków smakowych.


Jakie mięso do zupy meksykańskiej?

Zupa meksykańska bazuje na mięsie mielonym – to jej bardzo ważny składnik, dzięki któremu jest ona tak pyszna i sycąca. W tradycyjnym przepisie podaje się ją z wołowiną (np. z antrykotem). Ale bez problemu możemy przygotować również zupę meksykańską z wieprzowiną (z szynką lub karkówką). W tej wersji będzie równie smaczna.


Z kolei jeśli chcemy przyrządzić zupę z mięsem mielonym, ale w nieco mniej kalorycznej wersji, to możemy wykorzystać drób – najlepiej indyka. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie zupy meksykańskiej z kurczakiem, który jest znacznie chudszy od wołowiny czy wieprzowiny. Zazwyczaj robi się ją z mielonym mięsem, jednak możemy postawić na zupę meksykańską z kawałkami mięsa, które podsmażamy przed dodaniem do wywaru.


Jeśli jednak jesteśmy wegetarianami, to z powodzeniem możemy przyrządzić również zupę meksykańską bez mięsa i zastąpić je np. tofu czy też w ogóle zrezygnować z tego składnika. Pamiętajmy też o tym, by użyć bulion warzywny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy