REKLAMA

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to bardzo ostre i aromatyczne danie. Znakomicie smakuje z dodatkiem papryczki chili i tartego parmezanu. Przepis na zupę meksykańską jest prosty w wykonaniu. Jeśli przygotujecie dużą porcję to otrzymacie ratunek na chłodny dzień dla całej rodziny. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.23 z 241 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Zupa meksykańska 1.

    Zupa meksykańska – przepis: W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy aż zbrązowieje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek), podsmażamy 2 minuty. Dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy. Zupa meksykańska powinna być dokładnie mieszana przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone, mieszając podsmażamy około 5 minut.

  • Zupa meksykańska 2.

    Dodajemy fasolę i puszkę pomidorów wraz z zalewą oraz bulion drobiowy. Zupę przykrywamy, gotujemy na małym ogniu 30 minut. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem zupa meksykańska powinna być posypana pokrojonym drobno szczypiorkiem i sporą ilością tartego sera.

     


     

Porady

  • Ważnym składnikiem zupy meksykańskiej z mięsem są pomidory – rekomendujemy wykorzystać pomidory z puszki, najlepiej pelati, które są zbierane w najcieplejsze dni. Dzięki temu są one słodkie w smaku. Nadają się one nie tylko do zup, ale również do sosów, w tym również do sosu pomidorowego na pizzę. 
  • Nasz przepis na zupę z mięsem mielonym możemy nieco zmodyfikować. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie do niej innych warzyw, nie tylko pomidorów i fasoli czerwonej, ale również ziemniaków, batatów czy też kukurydzy, która jest ważnym składnikiem tradycyjnej zupy meksykańskiej. 
  • W naszym przepisie na zupę meksykańską z mięsem mielonym radzimy wykorzystać ser – w tej roli świetnie sprawdzi się parmezan, który nada całości nieco włoskiego charakteru
  • Jeśli nie przepadamy za pikantnymi potrawami, to zamiast papryczki chilli, możemy wykorzystać zwykłą, słodką paprykę. 
  • Zupę meksykańską możemy posypać posiekaną natką pietruszki i doprawić mleczkiem kokosowym, który nada całości słodkiego posmaku oraz nieco złagodzi poziom pikantności naszej potrawy. Możemy też skropić ją odrobiną soku z cytryny lub limonki. 

Notka redakcyjna

Zupa meksykańska to niezwykle bogata, sycąca i pożywna zupa o gęstej konsystencji. Znajdziemy w niej składniki, które są wizytówką kuchni meksykańskiej, czyli wołowinę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory i fasolę czerwoną. Ponadto jak przystało na Meksyk zupa ta jest również bardzo wyrazista i pikantna w smaku, głównie za sprawą papryczki chilli, która stanowi permanentną część tego dania. Niemniej jednak powstało wiele wariacji na temat zupy meksykańskiej, które znacznie odbiegają od pierwowzoru, ale za to są bardziej dostosowane do rodzimych preferencji i przyzwyczajeń naszych kubków smakowych. 

Jakie mięso do zupy meksykańskiej? 

Zupa meksykańska to zupa z mięsem mielonym – to jej bardzo ważny składnik, dzięki któremu jest ona tak pyszna i sycąca. W tradycyjnym przepisie na zupę meksykańską podaje się ją z wołowiną (np. antrykotem). Jednakże z powodzeniem można przygotować również zupę meksykańską z wieprzowiną (z szynką lub karkówką). W tej wersji może być ona równie smaczna. Z kolei jeśli chcemy przyrządzić zupę z mięsem mielonym, ale w nieco mniej kalorycznej wersji, to możemy wykorzystać drób – najlepiej indyka. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie zupy meksykańskiej z kurczakiem, który jest znacznie mniej kaloryczny od wołowiny czy wieprzowiny. Jeśli jednak jesteśmy wegetarianami, to z powodzeniem możemy przyrządzić również zupę meksykańską bez mięsa i zastąpić go np. tofu czy też w ogóle zrezygnować z tego składnika. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy