Wino z ryżu

Wino ryżowe to trunek rodem z Japonii, ale z biegiem lat staje się coraz popularniejszy i możemy spotkać go w różnych zakątkach świata. Jak zrobić wino z ryżu, lub inaczej mówiąc- jak zrobić sake w wersji domowej? Oto szybki i banalnie prosty przepis, który udaje się każdemu.

dodany przez: Kulinarna Ania

napoje alkohole wina

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.05 z 265 głosów)

Wino z ryżu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż do risotto 1.

    Chcesz zrobić wino z ryżu i rodzynek? Na początku należy podgrzać wodę z cukrem, dokładnie połączyć i następnie wystudzić. Suchy ryż wsypujemy do gąsiora i zalewamy wodą z cukrem. Dodajemy też drożdże winiarskie oraz rodzynki. Gąsior zatykamy korkiem ze specjalną rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie.

  • białe wino 2.

    Po tym czasie zlewamy wino do butelek. Jeśli zależy nam na żółtawym kolorze, możemy zabarwić wino domowym karmelem. Na tym samym ryżu możemy wstawić kolejne wino, a wtedy będzie ono mocniejsze.

Porady

  • Jeśli wino ryżowe ma mieć odpowiedni smak i aromat dobrze, aby przed spożyciem leżakowało minimum 6 miesięcy.
  • Bardzo ciekawą i smaczną odmiana wina ryżowego jest takie z dodatkiem w postaci świeżego soku z owoców np. z jabłek.
  • Warto dodać kilka ziół (np. odrobinę kurkumy) wedle preferencji smakowych. To działanie zwiększy walory aromatyczne i smakowe wina.

Notka redakcyjna

Jak zrobić wino z ryżu?

Wino ryżowe to mało popularny w Polsce trunek, natomiast jego dużą zaletą jest to, że można je zrobić przez cały rok, a składniki są tanie i łatwo dostępne. Przepisów na domowe wino z ryżu jest co najmniej kilka, jednak polecamy nie zaczynać od tych najbardziej skomplikowanych jeżeli nie macie dużego doświadczenia w pędzeniu domowych trunków.

Czy wino z ryżu jest zdrowe?

Przede wszystkim należy pamiętać, że wino na bazie ryżu to alkohol i jest nieco mocniejsze niż te wina robione na owocach.
Jego moc waha się między 18, a 25 procent, zatem trzeba podchodzić z rozsądkiem do spożywania go.

Jeżeli chodzi o właściwości tego alkoholu to część z ryżu oraz przypraw dodanych do wina zostaje zachowana, natomiast nie należy podchodzić do tego alkoholu jak do leku o szczególnej mocy zdrowotnej. Pewne jest jedno - wino ryżowe rozgrzeje atmosferę na spotkaniach ze znajomymi.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy