Wino z ryżu

Szybkie i smaczne

Napojealkohole

Czas przygotowania:
21600 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.1 z 224 głosów)

Składniki:

  • 1 kg surowego ryżu,
  • 2 kg cukru,
  • 8 litrów wody,
  • 1 paczka rodzynków,
  • ok. 7 dag drozdży winiarskich :)
  • pół paczki wiórek kokosowych ( wg uznania)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ryż wsypać do balona i zalać woda ( przegotowaną z cukrem i przestudzoną ), dodając rodzynki i drożdże. Butle zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 dni. Po tym czasie można zlać żeby dofermentowało. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Wino można zabarwić karmelem z cukru

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy