Wino ryżowe to trunek rodem z Japonii, ale z biegiem lat staje się coraz popularniejszy i możemy spotkać go w różnych zakątkach świata. Jak zrobić wino z ryżu, lub inaczej mówiąc- jak zrobić sake w wersji domowej? Oto szybki i banalnie prosty przepis, który udaje się każdemu.
istock
Chcesz zrobić wino z ryżu i rodzynek? Na początku należy podgrzać wodę z cukrem, dokładnie połączyć i następnie wystudzić. Suchy ryż wsypujemy do gąsiora i zalewamy wodą z cukrem. Dodajemy też drożdże winiarskie oraz rodzynki. Gąsior zatykamy korkiem ze specjalną rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie.
Po tym czasie zlewamy wino do butelek. Jeśli zależy nam na żółtawym kolorze, możemy zabarwić wino domowym karmelem. Na tym samym ryżu możemy wstawić kolejne wino, a wtedy będzie ono mocniejsze.
Porady
- Jeśli wino ryżowe ma mieć odpowiedni smak i aromat dobrze, aby przed spożyciem leżakowało minimum 6 miesięcy.
- Bardzo ciekawą i smaczną odmiana wina ryżowego jest takie z dodatkiem w postaci świeżego soku z owoców np. z jabłek.
- Warto dodać kilka ziół (np. odrobinę kurkumy) wedle preferencji smakowych. To działanie zwiększy walory aromatyczne i smakowe wina.
Wino ryżowe to mało popularny w Polsce trunek, natomiast jego dużą zaletą jest to, że można je zrobić przez cały rok, a składniki są tanie i łatwo dostępne. Przepisów na domowe wino z ryżu jest co najmniej kilka, jednak polecamy nie zaczynać od tych najbardziej skomplikowanych jeżeli nie macie dużego doświadczenia w pędzeniu domowych trunków.
Przede wszystkim należy pamiętać, że wino na bazie ryżu to alkohol i jest nieco mocniejsze niż te wina robione na owocach.
Jego moc waha się między 18, a 25 procent, zatem trzeba podchodzić z rozsądkiem do spożywania go.
Jeżeli chodzi o właściwości tego alkoholu to część z ryżu oraz przypraw dodanych do wina zostaje zachowana, natomiast nie należy podchodzić do tego alkoholu jak do leku o szczególnej mocy zdrowotnej. Pewne jest jedno - wino ryżowe rozgrzeje atmosferę na spotkaniach ze znajomymi.
Komentarze