Jajecznica na mleku ze szczypiorkiem

Przygotowanie jej zajmie zaledwie chwilę, ale energia, której dostarczy wystarczy na długie godziny. Jajecznica na mleku to sposób na pyszną i lekką jajecznicę na śniadanie. Dzięki dodatkowi mleka potrawa będzie bardziej delikatna, wilgotna i znacznie mniej kaloryczna. Jajecznica na mleku obowiązkowo powinna być podana ze świeżym, zielnym szczypiorkiem. 

dodany przez: Julita gotuje

jajecznica

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szczypiorek 1.

    Zaczynamy od umycia i posiekania drobno szczypiorku. Możemy do tego użyć noża lub specjalnych nożyczek do ziół. Jajecznica na maśle idealnie komponuje się ze świeżym, zielonym szczypiorkiem, jednak można go zastąpić dowolną, ulubioną zieleniną, np. pietruszką.

  • Jajka mleko 2.

    Jajka wbijamy do miski i trzepaczką łączymy z mlekiem. Jajka na mleku wlewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, mieszając drewnianą łopatką. Pod koniec smażenia - jak białka i żółtka się zetną - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajecznica z mlekiem najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Porady

  • Najlepiej wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu (oznaczone na skorupce numerem 0) – dzięki nim jajecznica z mlekiem będzie idealna.
  • Jajecznica na mleku dobrze będzie się komponować z takimi dodatkami, jak cebulka, boczek, czy żółty ser.
  • Po co mleko do jajecznicy? Mleko w jajecznicy zastępuje masło - dzięki niemu całe danie jest lżejsze i mniej tłuste.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić jajecznicę z mlekiem?

Przygotowanie jajecznicy na mleku jest bajecznie proste – z tym przepisem poradzi sobie każdy. Idealnie sprawdzi się ona na pyszny i sycący początek dnia, a podana z większą ilością dodatków, jak świeże warzywa, czy lekkie pieczywo, może zastąpić szybki lunch. Jak zrobić jajecznicę z mlekiem? Wystarczy jajka rozkłócić z odrobiną mleka i doprawić do smaku. Jajecznica z mlekiem może być za równo mniej ścięta, jak i dobrze wysmażona – ile osób, tyle gustów. Po co mleko do jajecznicy? Dodanie go powoduje, że jajecznica na mleku jest ona trochę rzadsza i delikatniejsza niż ta przygotowana na maśle. 

Jajecznica ze śmietaną

Lekko strawna i równie smaczna, co ta klasyczna - taka jest jajecznica z mlekiem. Przepis na jajecznicę ze śmietanką jest trochę bardziej tłusty niż ten z mlekiem, jednak wciąż mniej kaloryczny niż danie przygotowane na maśle. Wystarczy zastąpić w przepisie powyżej mleko na śmietankę, najlepiej tłustą (koło 30%).

Jajecznica z mlekiem – inspiracje

Jajecznica na śniadanie nie musi zawsze wyglądać tak samo. Warto przygotować jajka z mlekiem w trochę innej, niż klasyczna, formie. Miłośnikom klimatu śródziemnomorskiego polecamy włoską jajecznicę z parmezanem i suszonymi pomidorami. Smaki pomidorów, cukinii, oliwek oraz twardego sera bardzo dobrze  się uzupełniają, a w połączeniu z jajecznicą są jeszcze lepsze! Innym pomysłem na ciekawe wykorzystanie jajecznicy z mlekiem jest podanie jej w egzotycznej odsłonie. Hiszpańska jajecznica z krewetkami i chorizo jest sycąca i bardzo aromatyczna.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy