Jajecznica ze szczypiorkiem to klasyczne danie, które często podajemy na śniadanie. Nic w tym dziwnego, w końcu jest nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy roztrzepać jajka, a następnie usmażyć je na maśle. Całość posypujemy posiekaną zieleniną. Jajecznica ze szczypiorkiem wspaniale smakuje w towarzystwie chleba domowej roboty.
Adobe Stock
(średnia 4.5 z 172 głosów)
Szczypiorek: myjemy go, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy.
Jajka: wbijamy do miseczki i roztrzepujemy je za pomocą widelca.
Jajecznica ze szczypiorkiem: masło rozpuszczamy na patelni. Wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy je na małym ogniu, aż się zetną – od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Następnie przenosimy je na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą do smaku.
Porady
- Jajecznica ze szczypiorkiem to świetny pomysł na ciepłe, sycące śniadanie bądź kolację. Serwujemy ją zazwyczaj z dodatkiem świeżej kromki chleba, bagietki, bułeczki lub grzanki.
- Jajka smażymy do momentu, aż uzyskamy idealną konsystencję. Niektórzy wolą mniej, a inni bardziej ściętą jajecznicę.
- Zamiast zwykłego masła, z powodzeniem użyjemy klarowanego. Jest ono bardziej odporne na wysoką temperaturę. Ponadto charakteryzuje się delikatnym, orzechowym zapachem.
- Najlepiej wybrać jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu lub z gospodarstwa ekologicznego. Takie produkty oznaczone są cyfrą 1 i 0.
- Jeśli nie mamy świeżego szczypiorku, równie dobrze możemy dodać suszony. Jednak należy mieć na uwadze to, że charakteryzuje się on nieco intensywniejszym smakiem i aromatem.
- Danie będzie odznaczać się wyjątkowo delikatną konsystencją, jeśli pod koniec smażenia jajek wlejemy do nich niewielką ilość mleka lub śmietany.
- Potrawę możemy wzbogacić o mieloną paprykę chili. Dzięki temu nadamy jajecznicy ze szczypiorkiem ostrego, wyrazistego smaku.
Jajecznica ze szczypiorkiem to rewelacyjny pomysł na śniadanie. Z powodzeniem przygotujemy ją w wielu różnych wariantach. Wystarczy dodać jeden składnik, żeby wzbogacić jej smak. Poniżej podajemy kilka dodatków, które świetnie komponują się z jajkami:
Gotową jajecznicę warto także wzbogacić o świeże bądź suszone zioła np. tymianek, oregano, bazylię. Dodatkowo szczypiorek bez problemu zastąpimy koperkiem lub pietruszką. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem składników dokładnie je umyć i posiekać.
Jeśli zależy wam na idealnie delikatnej, lekkostrawnej jajecznicy, to warto przygotować ją na parze. Ponadto danie takie powstaje bez użycia masła lub innego tłuszczu. W związku z tym jest to świetna propozycja na śniadanie dla wszystkich osób dbających o swoją figurę. Wystarczy, że nad dużym garnkiem z gotującą się wodą, ustawimy żaroodporne naczynie. Następnie wrzucamy do niego roztrzepane jajka i całość gotujemy do momentu, aż powstanie jajecznica. Taką potrawę z powodzeniem przygotujemy również w parowarze. W takiej sytuacji ustawiamy w nim odporną na wysokie temperatury miseczkę z jajkami. Włączamy maszynę i po 10–15 minutach danie jest gotowe. Jajecznicę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze