Jajecznica ze szpinakiem - wiosenne śniadanie

Jajecznica ze szpinakiem - bomba witamin i smaku na wiosenne śniadanie. Lepiej wykorzystać szpinak świeży czy mrożony? Jak doprawić jajecznicę ze szpinakiem? Podpowiadamy prosty przepis na jajka i szpinak na śniadanie.

dodany przez: Julita gotuje

jajecznica

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
158 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 193 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Jajecznica ze szpinakiem - wiosenne śniadanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka 1.

    Jajka wbijamy do miski.  Na patelni roztapiamy masło.

  • Szpinak 2.

    Szpinak myjemy i siekamy. Na patelnię wlewamy jajka, rozmącamy białka, aby się ścieły, dosypujemy szpinak, mieszamy go z białkiem i żółtkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek jajecznica ze szpinakiem może być podana do bagietki, a pysznie będzie smakować z kaparami - wtedy nie musimy dodawać tyle soli.

Kalorie: 158

Porady

W powyższym przepisie wykorzystano szpinak świeży, jednak jajecznica ze szpinakiem mrożonym będzie równie pyszna. Wówczas lepiej będzie jednak najpierw lekko poddusić szpinak, a dopiero potem dodać jajka, aby nadmiar wody odparował z mrożonych liści.

Notka redakcyjna

Jajecznica ze szpinakiem - jakie jajka wybrać?

Głównym składnikiem tego śniadaniowego klasyka są, oczywiście, jajka, toteż warto zadbać o ich najlepszą jakość, ponieważ dzięki temu nasza jajecznica ze szpinakiem będzie niewątpliwie smaczniejsza. Jakie jajka mamy do wyboru w sklepach? Jajecznica ze szpinakiem będzie najsmaczniejsza, najzdrowsza, a do tego najmniej wątpliwa etycznie, kiedy przygotujemy ją z tak zwanych "zerówek", czyli jaj pochodzących z produkcji ekologicznej. Kury znoszące takie jajka są tymi "najszczęśliwszymi" - chodzą po wolnym wybiegu, na którym mogą skubać trawę, a ponadto są karmione ekologiczną paszą, pozbawioną antybiotyków i innych stymulantów. Takie jajka są też, niestety, najdroższe, jednak warto zapłacić nieco więcej za produkt najwyższej jakości. Pozostałe oznaczenia jaj to kolejno:
 
  • 1 - jaja od kur z wolnego wybiegu, czyli od takich kur, którego mogą wyjść poza kurnik
  • 2 - jajka z chowu ściółkowego (kury nie wychodzą poza kurnik, jednak mogą się po nim poruszać)
  • 3 - jajka z chowu klatkowego. Są to jajka najgorszej kategorii. Pochodzą od kur, które całe życie spędzają w ciasnej klatce, z której nigdy nie wychodzą. 
Numer, oznaczający rodzaj hodowli, jest pierwszą cyfrą kodu, który możemy znaleźć na skorupce. Co oznaczają pozostałe cyfry? Każda następna para cyfr oznacza (kolejno) kod województwa, powiatu, zakresu działalności i firmy działającej w danym powiecie.
 
Nie zapominajmy jednak o tym, że jajecznica ze szpinakiem nie musi być przygotowana koniecznie z jaj kurzych. Możemy też wybrać jaja kacze lub gęsie - wówczas możemy potrzebować ich odpowiednio mniej do przygotowania takiej samej porcji, jako że są to jednak znacznie większe jaja od jaj kurzych.
 

Jajecznica ze szpinakiem - przepis

Jajecznica to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej pożywnych dań śniadaniowych. Wersja ze szpinakiem dodatkowo dostarcza nam cennych minerałów, zwłaszcza żelaza. Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem? Najpierw roztapiamy masło na patelni. Następnie na patelnię możemy wrzucić jajka bądź poddusić posiekany lub rozmrożony szpinak. Ważne jest, by jajka na patelni mieszać dopiero wtedy, gdy białko się zetnie. Jajecznica ze szpinakiem będzie jeszcze smaczniejsza, gdy do szpinaku dodamy czosnek (może być świeży lub granulowany).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy