Notka redakcyjna
Jajecznica ze szpinakiem - jakie jajka wybrać?
Głównym składnikiem tego śniadaniowego klasyka są, oczywiście, jajka, toteż warto zadbać o ich najlepszą jakość, ponieważ dzięki temu nasza jajecznica ze szpinakiem będzie niewątpliwie smaczniejsza. Jakie
jajka mamy do wyboru w sklepach?
Jajecznica ze szpinakiem będzie najsmaczniejsza, najzdrowsza, a do tego najmniej wątpliwa etycznie, kiedy przygotujemy ją z tak zwanych "zerówek", czyli jaj pochodzących z produkcji ekologicznej. Kury znoszące takie jajka są tymi "najszczęśliwszymi" - chodzą po wolnym wybiegu, na którym mogą skubać trawę, a ponadto są karmione ekologiczną paszą, pozbawioną antybiotyków i innych stymulantów. Takie
jajka są też, niestety, najdroższe, jednak warto zapłacić nieco więcej za produkt najwyższej jakości. Pozostałe oznaczenia jaj to kolejno:
- 1 - jaja od kur z wolnego wybiegu, czyli od takich kur, którego mogą wyjść poza kurnik
- 2 - jajka z chowu ściółkowego (kury nie wychodzą poza kurnik, jednak mogą się po nim poruszać)
- 3 - jajka z chowu klatkowego. Są to jajka najgorszej kategorii. Pochodzą od kur, które całe życie spędzają w ciasnej klatce, z której nigdy nie wychodzą.
Numer, oznaczający rodzaj hodowli, jest pierwszą cyfrą kodu, który możemy znaleźć na skorupce. Co oznaczają pozostałe cyfry? Każda następna para cyfr oznacza (kolejno) kod województwa, powiatu, zakresu działalności i firmy działającej w danym powiecie.
Nie zapominajmy jednak o tym, że jajecznica ze szpinakiem nie musi być przygotowana koniecznie z jaj kurzych. Możemy też wybrać jaja kacze lub gęsie - wówczas możemy potrzebować ich odpowiednio mniej do przygotowania takiej samej porcji, jako że są to jednak znacznie większe jaja od jaj kurzych.
Jajecznica ze szpinakiem - przepis
Jajecznica to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej pożywnych dań
śniadaniowych. Wersja ze szpinakiem dodatkowo dostarcza nam cennych minerałów, zwłaszcza żelaza.
Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem? Najpierw roztapiamy masło na patelni. Następnie na patelnię możemy wrzucić jajka bądź poddusić posiekany lub rozmrożony szpinak. Ważne jest, by jajka na patelni mieszać dopiero wtedy, gdy białko się zetnie. Jajecznica ze szpinakiem będzie jeszcze smaczniejsza, gdy do szpinaku dodamy czosnek (może być świeży lub granulowany).
Komentarze