Pizza ze szparagami i serem mozzarella na chrupiącym cieście to rewelacyjna kombinacja smaków. Całość podkręca dodatek aromatycznej szynki. Taka wersja z pewnością zachwyci każdego fana włoskiej kuchni. Jeśli macie ochotę na nietypowy, lekki, a zarazem sycący obiad polecamy przygotować pizzę ze szparagami.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy na 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końce. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zaczyn: drożdże łączymy z ciepłą wodą, 25 ml oliwy i cukrem. Całość przykrywamy folią do żywności, a następnie odstawiamy na 10 minut.
Ciasto na pizzę: mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn i sól. Składniki łączymy ze sobą. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je dłońmi przez 10–15 minut. Po tym czasie odkładamy je do miski, którą przykrywamy folią do żywności. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wałkowanie: ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek.
Pieczenie: na blasze układamy rozwałkowany placek. Następie rozsmarowujemy na nim niewielką ilość oliwy. Posypujemy go serem mozzarella i układamy szparagi. Całość pieczemy przez około 10-12 minut. Czynność powtarzamy dla drugiego placka.
Podanie: pizza ze szparagami wspaniale wygląda udekorowana plasterkami szynki.
Podobne przepisy: pizzaPorady
- Gotową pizzę ze szparagami możemy udekorować rukolą, liśćmi bazylii lub oregano. Wspaniale smakuje również polana sosem czosnkowym, pomidorowym, a nawet musztardowo–miodowym.
- Świeże drożdże możemy zastąpić tymi suszonymi. W takiej sytuacji nie musimy przygotowywać zaczynu. Wystarczy, że 7 g produktu połączymy z mąką i pozostałymi składnikami ciasta.
- Pizzę ze szparagami możemy wzbogacić o bekon. Najlepiej dodać go w momencie układania szparagów na mozzarelli. Upieczone mięso będzie lekko chrupiące i wyjątkowo smaczne.
- Szparagi powinny być młode, świeże o neutralnym zapachu i zielonym kolorze.
- Zamiast mozzarelli możemy posypać ciasto startym żółtym serem, pokrojonym camembertem, a także fetą.
- Pizzę warto upiec na rozgrzanym kamieniu. W takim wydaniu będzie wyjątkowo delikatna oraz krucha.
- Rozwałkowane ciasto możemy posmarować również sosem pomidorowym. Z łatwością wykonamy go na bazie pomidorów, oliwy oraz oregano. Całość należy doprawić solą i pieprzem. Warto dodać również niewielką ilością cukru.
- Do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się włoska mąka 00. Odznacza się ona bardzo wysokim stopniem zmielenia i śnieżnobiałą barwą. Jej dodatek sprawia, że gotowy wypiek jest nie tylko wyjątkowo delikatny, ale również kruchy.
- Zielone szparagi możemy zastąpić tymi białymi. Należy jednak zaznaczyć, że odznaczają się one włóknistą skórką. W związku z tym po umyciu warzyw polecamy je obrać.
Komentarze