Agnieszka Pietroń

Pizza ze szparagami

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pizza ze szparagami i serem mozzarella na chrupiącym cieście to rewelacyjna kombinacja smaków. Całość podkręca dodatek aromatycznej szynki. Taka wersja z pewnością zachwyci każdego fana włoskiej kuchni. Jeśli macie ochotę na nietypowy, lekki, a zarazem sycący obiad polecamy przygotować pizzę ze szparagami.

Składniki:

  • woda  300 ml

  • drożdże  25 g

  • cukier  6 g

  • oliwa z oliwek  125 ml

  • sól  6 g

  • mąka pszenna  500 g

  • szparagi  500 g

  • mozzarella  300 g

  • szynka  10 szt.

Pizza ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy na 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końce. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2:

    Zaczyn: drożdże łączymy z ciepłą wodą, 25 ml oliwy i cukrem. Całość przykrywamy folią do żywności, a następnie odstawiamy na 10 minut.

  • Krok 3:

    Ciasto na pizzę: mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn i sól. Składniki łączymy ze sobą. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je dłońmi przez 10–15 minut. Po tym czasie odkładamy je do miski, którą przykrywamy folią do żywności. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  • Krok 4:

    Wałkowanie: ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: na blasze układamy rozwałkowany placek. Następie rozsmarowujemy na nim niewielką ilość oliwy. Posypujemy go serem mozzarella i układamy szparagi. Całość pieczemy przez około 10-12 minut. Czynność powtarzamy dla drugiego placka.

  • Krok 6:

    Podanie: pizza ze szparagami wspaniale wygląda udekorowana plasterkami szynki.

Porady

  • Gotową pizzę ze szparagami możemy udekorować rukolą, liśćmi bazylii lub oregano. Wspaniale smakuje również polana sosem czosnkowym, pomidorowym, a nawet musztardowo–miodowym.
  • Świeże drożdże możemy zastąpić tymi suszonymi. W takiej sytuacji nie musimy przygotowywać zaczynu. Wystarczy, że 7 g produktu połączymy z mąką i pozostałymi składnikami ciasta.
  • Pizzę ze szparagami możemy wzbogacić o bekon. Najlepiej dodać go w momencie układania szparagów na mozzarelli. Upieczone mięso będzie lekko chrupiące i wyjątkowo smaczne.
  • Szparagi powinny być młode, świeże o neutralnym zapachu i zielonym kolorze. 
  • Zamiast mozzarelli możemy posypać ciasto startym żółtym serem, pokrojonym camembertem, a także fetą.
  • Pizzę warto upiec na rozgrzanym kamieniu. W takim wydaniu będzie wyjątkowo delikatna oraz krucha.
  • Rozwałkowane ciasto możemy posmarować również sosem pomidorowym. Z łatwością wykonamy go na bazie pomidorów, oliwy oraz oregano. Całość należy doprawić solą i pieprzem. Warto dodać również niewielką ilością cukru.
  • Do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się włoska mąka 00. Odznacza się ona bardzo wysokim stopniem zmielenia i śnieżnobiałą barwą. Jej dodatek sprawia, że gotowy wypiek jest nie tylko wyjątkowo delikatny, ale również kruchy.
  • Zielone szparagi możemy zastąpić tymi białymi. Należy jednak zaznaczyć, że odznaczają się one włóknistą skórką. W związku z tym po umyciu warzyw polecamy je obrać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne