Jajecznica z pomidorami to śniadaniowy klasyk w świeżej, letniej odsłonie. Idealnie smakuje w sezonie na pomidory, kiedy są najsmaczniejsze i cudownie aromatyczne. Żeby śniadanie miało odpowiednią konsystencję, należy trzymać się kroków przepisu i nie spieszyć się z dodatkiem jajek. Gotową jajecznicę z pomidorami możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
iStock
(średnia 4.4 z 162 głosów)
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę.
Pomidor: dokładnie go myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm.
Jajka: wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażenie: na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy do czasu, aż odparuje nadmiar wody, po czym dodajemy jajka. Mieszamy i smażymy dalej do czasu, aż się zetną.
Podawanie: jajecznica z pomidorami najlepiej smakuje posypana świeżymi ziołami, ze świeżym chlebem na zakwasie, bagietką lub croissantem.
Porady
- W łagodniejszej wersji możemy pominąć cebulę.
- Jajka rozmieszane w miseczce będą miały jednolitą i gładką konsystencję. Jeśli jednak lubimy jajecznicę, w której białko jest mocniej ścięte, a żółtko płynne, możemy wbić jajka bezpośrednio na patelnię.
- Do jajecznicy najlepiej sprawdzą się bardziej mięsiste pomidory pomidory, które mają mniej soków, np. malinowe, śliwkowe lub bawole serca.
- Żeby jajecznica była bardziej puszysta, możemy dodatkowo napowietrzyć jajka, ubijając je trzepaczką.
- Jajecznicę z pomidorami możemy posypać także innymi ziołami, np. oregano, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą lub estragonem.
- Świetnie smakuje posypana startym serem i polana oliwą, np. truflową.
Pomidory świetnie łączą się z jajecznicą o ile mają odpowiednią strukturę. Dlatego najlepiej postawić na mniej soczyste odmiany, które nie rozwodnią potrawy. Jeśli jednak mamy dostęp do innych pomidorów, np. z własnego ogródka, nic straconego. Po prostu trzeba będzie poczekać chwilę dłużej, aż odparuje nadmiar wody.
Pomidory uzupełniają jajecznicę w wartościowe składniki odżywcze – witaminę C, A i antyoksydanty.
Do jajecznicy świetnie pasują także suszone pomidory w oliwie. Możemy dodać je w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. W tym wariancie warto usmażyć jajecznicę na oleju z pomidorów, bez potrzeby dodawania masła.
Pomysł na jajecznicę z pomidorami można znaleźć niemal w każdej kuchni narodowej. Na przykład w kuchni orientalnej często korzysta się z kuminu lub ostrej papryki chili. W Polsce najczęściej posypujemy ją szczypiorkiem. Do jajecznicy z pomidorami możemy dodać także:
Wybierając przyprawy do jajecznicy warto jednak zachować zdrowy rozsądek. Zbyt duża ilość może przytłumić delikatny i maślany smak jajek oraz świeżość pomidorów. Często okazuje się, że najbardziej smakują nam proste dodatki, takie jak szczypta soli i odrobina pieprzu.
Pomidory do jajecznicy to tylko jedna z wielu propozycji na urozmaicenie popularnej potrawy śniadaniowej. Co jeszcze możemy dodać do jajecznicy? Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:
Poza opcjami wegetariańskimi, dużą popularnością cieszą się mięsne dodatki, czyli w klasycznym wariancie jajecznica z boczkiem lub szynką.
Komentarze