Jajecznica z pomidorami

Jajecznica na pomidorach to proste letnie danie. Idealna na śniadanie jest wtedy, gdy korzystamy z dojrzałych sezonowych pomidorów. Jajecznica i pomidory to świetny zestaw także na kolacje. Dobra jajecznica z pomidorami nie powinna być zbyt mokra, dlatego polecamy korzystać z pomidorów z małą ilością miąższu. Wtedy pyszna jajecznica z pomidorami może być położona na kromce chleba i zamienić się w pożywną kanapkę. Pomysł na jajecznicę z pomidorami można znaleźć niemal w każdej kuchni narodowej. Na przykład w kuchni orientalnej często korzysta się z kuminu lub z ostrej papryki chilli. W Polsce najczęściej spotykamy jajecznicę ze szczypiorkiem i pomidorami. Podpowiadamy, jak zrobić jajecznice z pomidorami.

jajecznica

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 152 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Jajecznica z pomidorami – przepis:
    Na początek boczek trzeba pokroić w kostkę. Następnie masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojony boczek i podsmażyć na skwarki. Potem trzeba dodać pokrojonego w kostkę pomidora i przez chwilę smażyć razem ze skwarkami.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Kolejnym krokiem jest rozbicie jajek do miseczki, trzeba roztrzepać je widelcem, posolić i posypać pieprzem. Następnie trzeba dodać pokrojony szczypiorek, masę jajeczna należy wlać do skwarek z pomidorem i smażyć na małym ogniu aż jajka się zetną. W tym czasie należy uważać, żeby się nie spiekły, bo będą niesmaczne. Jajecznica z pomidorami może być podawana z chlebem lub bułką.

Porady

Przepis na jajecznicę z pomidorami można ulepszyć dodając do niego świeże zioła (oregano, tymianek, rozmaryn, estragon lub natkę pietruszki) albo dodać pokrojone czarne oliwki. Warto także zainspirować się izraelską szakszuką i przygotować jajecznicę z pomidorami z dodatkiem zaataru. Dodatkowo można dodać takie warzywa jak bakłażan, cukinia lub szparagi.

Aby jajecznica z pomidorami była puszysta należy ją dobrze napowietrzyć podczas mieszania jajek. Następnie należy je smażyć na patelni o grubym dnie. Świetnie sprawdzi się patelnia żeliwna, która równomiernie rozprowadza ciepło. Patelnia żeliwna szybko obsmaży pokrojone w kostkę pomidory i sprawi, że będą odparowane z nadmiaru wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy