Grzyby cenimy nie tylko za walory smakowo-zapachowe, ale również za to, jak świetnie wpływają na nasze zdrowie. Charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, takich jak białko, ryboflawiny i niacyny. Są też niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także antyoksydacyjne. Jakie grzyby są najzdrowsze? Jest jeden faworyt, którego pokochacie również za świetny smak.

Najzdrowsze grzyby na świeci

Grzyby shiitake są najbardziej cenione na świecie. Uznaje się je za jedne z najzdrowszych. Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, takich jak:

  • miedź
  • selen
  • potas
  • magnez
  • mangan
  • żelazo
  • fosfor
  • witaminy D i witaminy z grupy B.

Te cenne grzyby są też źródłem błonnika, mają działanie wzmacniające odporność oraz przeciwnowotworowe. Obniżają również poziom cholesterolu. Są bardzo zdrowe dla serca, pozwalają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Ich spożywanie zmniejsza też stany zapalne w organizmie. Z kolei u wegetarian zmniejszają ryzyko niedoborów, ze względu na zawartość cynku, żelaza i witaminy D. Pomagają również w zapobieganiu przyrostu masy ciała.

Do czego możecie użyć grzybów shiitake?

Grzyby shiitake możecie zjeść na surowo – wystarczy je pokroić w plasterki i doprawić przyprawami oraz dodać odrobinę masła. Świetnie będą też smakować smażone, duszone, pieczone lub gotowane.

Świeże grzyby shiitake to doskonały dodatek do zup, sałatek, ale też mięs i dań z makaronem lub ryżem. Z kolei suszone możecie wykorzystać do bulionów i sosów – są bardziej intensywne w smaku, niż te świeże.

Grzyby shiitake możecie dostać w sklepach z produktami z całego świata, a także w tych ze zdrową żywnością. Bez problemu kupicie je również przez internet. Są również dostępne w niektórych marketach, takich jak: Carrefour i Auchan. Ich cena to ok. 7 zł za 30 g suszonych grzybów. Z kolei marynowane w puszce kosztują ok. 9 zł za 284 g. Ceny różnią się od siebie w zależności od sklepu.