Jajecznica z kiełbasą i cebulką, nazywana również jajecznicą po chłopsku, to klasyczne śniadanie, które każdy z nas jadł przynajmniej raz w życiu. Jej smak uzależniony jest nie tylko od techniki przygotowania i doświadczenia kucharza, ale również od jakości składników. Do jajecznicy z kiełbaską i cebulką należy postawić na jajka wiejskie, które nie tylko są najsmaczniejsze, ale również najbardziej bogate w substancje odżywcze. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić jajecznicę na kiełbasie!
StockFood
(średnia 4.5 z 153 głosów)
Przepis na jajecznicę zaczynamy od pokrojenia cebuli i kiełbasy dodatków w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulkę. Dalej do miski wbijamy jajka. Przepis na jajecznicę, zaczynamy od pokrojenia cebuli i kiełbasy dodatków w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulkę. Dalej do miski wbijamy jajka.
Do delikatnej i złocistej cebulki dodajemy kiełbasę, lekko przesmażamy, a następnie dodajemy jajka, mieszając najpierw białka drewnianą łyżką, a w dalszej kolejności rozmącamy żółtka i łączymy całą jajecznicę. Opcjonalnie można dodać do jajecznicy dodatki - warzywa np. paprykę czy kiełki lub pędy groszku. Do delikatnej i złocistej cebulki dodajemy kiełbasę, lekko przesmażamy, a następnie dodajemy jajka, mieszając drewnianą łyżką, a w dalszej kolejności rozmącamy żółtka i łączymy całą jajecznicę. Opcjonalnie można dodać do jajecznicy dodatki - warzywa np. paprykę czy kiełki lub pędy groszku.
Porady
- Bardzo ważną zasadą w przygotowaniu jajecznicy z kiełbasą i cebulką lub z innymi dodatkami jest jej doprawienie solą dopiero na samym końcu, tuż przed jej podaniem. Jeśli sól dodamy na początku, to trudno będzie nam uzyskać pożądaną konsystencję jajecznicy.
- Do jajecznicy z kiełbasą i cebulą można dodać łyżkę śmietany lub łyżkę majonezu.
- Do jajecznicy dobrze sprawdzi się kiełbasa zwyczajna, żywiecka, myśliwska lub nawet kabanosy.
- Jajecznicę zwykle przygotowuje się z jaj kurzych, ale opcjonalnie możemy też wykorzystać jajka przepiórcze, które charakteryzują się nieco delikatniejszym smakiem.
- Przy przygotowaniu jajecznicy należy uważać na to, by zbyt mocno nie przysmażyć cebulki – powinna być ona lekko zeszklona i mieć charakterystyczny, słodki smak.
- Jajecznicę warto doprawić również ostrą i słodką papryką, a także posypać ją drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jajecznica jest bardzo prostą potrawą śniadaniową, której smak uzależniony jest nie tyle od umiejętności osoby jej przygotowującej, a raczej od jakości składników. Pierwszoplanową rolę w jajecznicy ogrywają jajka – najsmaczniejsze są jajka wiejskie i jajka z hodowli ekologicznych. Wbrew pozorom pojęcia te nie są równoznaczne. Najlepiej postawić na jajka oznaczone cyfrą „0”, co oznacza, że pochodzą one od kur z wolnego wybiegu. Smaczne i zdrowe będą również jajka oznaczone cyfrą „1”, która stanowi informację, że jajka pochodzą od kur z hodowli ekologicznych. Zdecydowanie najsmaczniejsze i najzdrowsze są jajka od kur, które żyją w gospodarstwach, gdzie mogą swobodnie dziobać trawę.
Jajecznica jest sycącą i pyszną propozycją śniadaniową, którą możemy przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Nasza propozycja jajecznicy z kiełbasą i cebulką to tylko jedna z możliwych opcji. Ciekawą wariacją na temat tego klasyka śniadaniowego jest jajecznica z pomidorami, do której najlepiej wykorzystać miękkie i soczyste pomidory (najlepiej sprawdzą się te dostępne w sezonie letnim). Jeśli lubimy smak grzybów, to możemy postawić na jajecznicę z kurkami, która charakteryzuje się niepowtarzalnym, leśnym aromatem. Dodatkowo możemy ją posypać natką pietruszki. Inną, nietypową możliwością przygotowania tej smacznej potrawy jest jajecznica z mąką i mlekiem, która jest bardzo delikatna w smaku i ma puszystą, przyjemną dla podniebienia konsystencję. Pisząc o różnych rodzajach tej sycącej potrawy śniadaniowej, nie sposób nie wspomnieć o jajecznicy z serem.
Jeśli chcemy przygotować jajecznicę dla dzieci, to zdecydowanie najlepszą opcją będzie jajecznica na maśle bez soli (lub z jej minimalną ilością). Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie jajecznicy na parze, która jest znacznie delikatniejsza w smaku od tradycyjnej jajecznicy.
Komentarze