Męska jajecznica z cebulą i kiełbasą

jajecznica to nasze rodzinne, niedzielne śniadanie...nie zawsze, ale często...smażą panowie! :-)

jajecznica

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Składniki:

  • 8-10 jajek kurzych
  • 25 dkg cienkiej kiełbasy (w naszym przypadku mocno wędzona i czosnkowa)
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie ćwierć plasterki. Jajka wybić do miski, nie roztrzepywać! Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę i wrzucić kiełbasę, podsmażyć aż się wytopi i lekko zrumieni. Następnie dodać cebulę i smażyć mieszając kilka minut, oprószyć ziołowym pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż cebula będzie miękka. Na usmażoną cebulę z kiełbasą wlać jajka, posolić i bardzo pomału mieszać tak aby na razie nie rozlać żółtek a ścięły się białka, żółtka rozmieszać na koniec.
  • Opisałam tak, jak robią to moi chłopcy a Wy możecie np. roztrzepać jajka na początku jeśli tak wolicie :-)
  • Taką jajecznicę, nie za bardzo ściętą, jemy z ciemnym, razowym chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy