Pieczony indyk z chrupiącą skórką

Jak sprawić, żeby skórka z indyka była złocista i chrupiąca? W naszym przepisie na pieczonego indyka znajdziecie odpowiedź.

dania mięsne

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 171 głosów)

Składniki:

  • 4–4 i 1/2 kg indyka
  • 1 i 1/2 kg zmiękczonego masła
  • 2 i 1/2 cytryny
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 gałązki szałwii
  • szklanka białego wina
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120°C. Końcówki skrzydeł usuwamy lub chowamy je za indyka przez wygięcie do tyłu i zabezpieczenie w pobliżu szyi. Związujemy ciasno nogi. Umieszczamy indyka na stelażu do pieczenia wewnątrz brytfanny. Dłońmi równomiernie pokrywamy całego, dokładnie osuszonego indyka miękkim masłem.
  • Do wnętrza wkładamy resztę masła, połówki wyszorowanych cytryn i gałązki ziół. Całego indyka dokładnie obsypujemy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Na dno brytfanny wlewamy białe wino. Wstawiamy do piekarnika na 8–9 godz. i w czasie pieczenia polewamy co godz. wytworzonym sosem, aż skóra stanie się chrupiąca i równomiernie złota.
  • Temperaturę piekarnika podnosimy do 190°C i pieczemy indyka przez 40 min, aż skóra stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista, a mięso będzie całkowicie miękkie. Studzimy co najmniej 15 min przed pokrojeniem mięsa.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Chrupiąca skórka: kluczem do jej osiągnięcia jest dokładne osuszenie indyka przed pieczeniem. Po odpakowaniu dokładnie osuszamy go ręcznikiem kuchennym. Układamy na tacy lub w brytfannie i wstawiamy bez przykrycia na 24–48 godz. do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy