Pieczony indyk z chrupiącą skórką
Pieczony indyk z chrupiącą skórką - Przepis na Pieczony indyk z chrupiącą skórkąJak sprawić, żeby skórka z indyka była złocista i chrupiąca? W naszym przepisie na pieczonego indyka znajdziecie odpowiedź.

Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
dania mięsne
- Czas przygotowania:
- 70 min.
- Dla ilu osób:
- dla 10 osób
Ocena:
(średnia 4.53 z 175 głosów)
Składniki:
- 4–4 i 1/2 kg indyka
- 1 i 1/2 kg zmiękczonego masła
- 2 i 1/2 cytryny
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki szałwii
- szklanka białego wina
- sól, pieprz
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120°C. Końcówki skrzydeł usuwamy lub chowamy je za indyka przez wygięcie do tyłu i zabezpieczenie w pobliżu szyi. Związujemy ciasno nogi. Umieszczamy indyka na stelażu do pieczenia wewnątrz brytfanny. Dłońmi równomiernie pokrywamy całego, dokładnie osuszonego indyka miękkim masłem.
- Do wnętrza wkładamy resztę masła, połówki wyszorowanych cytryn i gałązki ziół. Całego indyka dokładnie obsypujemy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Na dno brytfanny wlewamy białe wino. Wstawiamy do piekarnika na 8–9 godz. i w czasie pieczenia polewamy co godz. wytworzonym sosem, aż skóra stanie się chrupiąca i równomiernie złota.
- Temperaturę piekarnika podnosimy do 190°C i pieczemy indyka przez 40 min, aż skóra stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista, a mięso będzie całkowicie miękkie. Studzimy co najmniej 15 min przed pokrojeniem mięsa.
- Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Porady
Chrupiąca skórka: kluczem do jej osiągnięcia jest dokładne osuszenie indyka przed pieczeniem. Po odpakowaniu dokładnie osuszamy go ręcznikiem kuchennym. Układamy na tacy lub w brytfannie i wstawiamy bez przykrycia na 24–48 godz. do lodówki.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
300 min.

doskonały na świąteczny stół
Pieczony indyk
Czas przygotowania:
180 min.

Każdy z nas zna przepis na pieczeń wieprzową - to jest mój przepis z kminkiem.
Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką
Czas przygotowania:
45 min.

Pyszne jaglane kopytka bez dodatku ziemniaków ... z sosem pieczarkowym.
" Jaglane kopytka z chrupiącą skórką "
Czas przygotowania:
300 min.

Soczysty indyk z pysznym farszem - jest pyszny! Idealny na uroczysty, odświętny obiad.
Pieczony indyk z farszem ziemniaczano-jabłkowym
Czas przygotowania:
20 min.

Przepis na rybę z grilla: łosoś z sosem jogurtowo - ogórkowym
Łosoś z chrupiącą skórką z sosem jogurtowo-ogórkowym
Czas przygotowania:
30 min.

Idealny na święta indyk faszerowany.
Indyk faszerowany
Czas przygotowania:
50 min.

Propozycja na niedzielny obiad.
Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie
Czas przygotowania:
30 min.

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 300 kcal