Pieczony indyk z chrupiącą skórką

Jak sprawić, żeby skórka z indyka była złocista i chrupiąca? W naszym przepisie na pieczonego indyka znajdziecie odpowiedź.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4–4 i 1/2 kg indyka
  • 1 i 1/2 kg zmiękczonego masła
  • 2 i 1/2 cytryny
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 gałązki szałwii
  • szklanka białego wina
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120°C. Końcówki skrzydeł usuwamy lub chowamy je za indyka przez wygięcie do tyłu i zabezpieczenie w pobliżu szyi. Związujemy ciasno nogi. Umieszczamy indyka na stelażu do pieczenia wewnątrz brytfanny. Dłońmi równomiernie pokrywamy całego, dokładnie osuszonego indyka miękkim masłem.
  2. Do wnętrza wkładamy resztę masła, połówki wyszorowanych cytryn i gałązki ziół. Całego indyka dokładnie obsypujemy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Na dno brytfanny wlewamy białe wino. Wstawiamy do piekarnika na 8–9 godz. i w czasie pieczenia polewamy co godz. wytworzonym sosem, aż skóra stanie się chrupiąca i równomiernie złota.
  3. Temperaturę piekarnika podnosimy do 190°C i pieczemy indyka przez 40 min, aż skóra stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista, a mięso będzie całkowicie miękkie. Studzimy co najmniej 15 min przed pokrojeniem mięsa.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Chrupiąca skórka: kluczem do jej osiągnięcia jest dokładne osuszenie indyka przed pieczeniem. Po odpakowaniu dokładnie osuszamy go ręcznikiem kuchennym. Układamy na tacy lub w brytfannie i wstawiamy bez przykrycia na 24–48 godz. do lodówki.

mięso indyk pieczony indyk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy