Pyzy drożdżowe inaczej zwane pampuchami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na tą potrawę. Występuje ona zarówno w wersji słodkiej jak i słonej. Pyzy drożdżowe są mięciutkie i pulchne, a swoim smakiem zachwycają nawet zagranicznych gości. Pampuchy gotowane są na parze, dzięki czemu mają dość sprężystą konsystencję. Poznaj przepis na pyzy gotowane na parze z farszem grzybowym i powróć wspomnieniami do smaków babcinej kuchni.
fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
Z części mąki przygotowujemy rozczyn, mieszając ją z drożdżami rozpuszczonymi w letnim mleku. Gdy zaczyn ruszy, dodajemy resztę przesianej mąki, 3 łyżki masła, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je drobno i podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Bierzemy po dużym kawałku wyrośniętego ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy nadzienie grzybowe i zawijamy, formując kulę.
Gotujemy na parze, pod przykryciem 5–7 min. Podajemy gorące, polane stopionym masłem, z zarumienioną cebulką. Pampuchy możemy także przyrządzać na słodko, dodając do ciasta 2 łyżki cukru i nadziewając je konfiturami wymieszanymi z bułką tartą.
Porady
Jeśli nie posiadacie specjalnego garnka lub wkładki do gotowania na parze, wystarczy zagotować wodę w zwykłym garnku i umieścić nad nim ściereczkę wiążąc ją po bokach naczynia. Następnie delikatnie położyć pyzy na ścierce. Nieco łatwiejszym i wygodniejszym sposobem będzie umieszczenie na garnku z gotującą się wodą metalowego sitka. Warto zwrócić uwagę, by pyzy nie dotykały wody.
Pampuchy można przyrządzić zarówno na słodko jak i słono. W wersji słodkiej pyzy można nadziewać ulubioną konfiturą lub po prostu polać nią danie po wierzchu. W tym wypadku sprawdzi się również miód i jogurt naturalny z dodatkiem cukru. Pyzy drożdżowe na słodko można podawać również z owocami takimi jak np. jagody lub słodkim twarożkiem. Z kolei w wersji słonej dobrze sprawdzą się różnego rodzaju farsze z dodatkiem takich składników jak grzyby czy kapusta. Popularną metodą serwowania pyz drożdżowych na słono jest również łączenie ich z gulaszem na bazie mięsa. Kombinacji smakowych jest wiele, dlatego też każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Pyzy ziemniaczane to również tradycyjne danie kuchni polskiej. Do ich przygotowania potrzebujemy ziemniaków, cebuli, oleju i przypraw. Podobnie jak pyzy drożdżowe, pyzy ziemniaczane można faszerować. Pysznie smakują zarówno na słodko jak i słono. To danie, które mogą spożywać osoby na diecie bezglutenowej.
Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami
Komentarze