Meksykańskie chili con carne

Pikantne klasyka, czyli meksykańskie chili con carne. Pyszne na obiad, ale sprawdzi się też na gorącą kolację. Chili con carne można podać z pieczywem.

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
270 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 196 głosów)

Składniki:

  • 60 dag wołowiny (łopatka)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • strąk papryczki chili
  • 1/2 l rosołu wołowego
  • szczypta zmielonego kminku
  • szczypta papryki w proszku
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryczkę chili oczyścić, usunąć pesteczki, miąższ drobno posiekać.
  • Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i mieszając obsmażyć. Włożyć chili, podlać rosołem i dusić około 1 godziny.
  • Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki.
  • Do mięsa dołożyć pomidory, fasolę wraz z zalewą i kukurydzę, gotować jeszcze ok. 30 minut. Przyprawić kminkiem, papryką, pieprzem, pieprzem cayenne, ewentualnie dosolić. Chili con carne podawać z białym pieczywem.

Kalorie: 270

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy