Grzyby po kaszubsku wg Aleex

Zaskakujący smak grzybów z nietypowymi dodatkami.

dodany przez: Aleex

Przetwory Przystawki Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 181 głosów)


Składniki:

  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szklanka oliwy
  • zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek pasty pomidorowej

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • W szklance oliwy udusić 1/2 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Wymieszać z ugotowanymi grzybami.
  • Zagotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać cukier, paprykę, ocet i pastę pomidorową, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Do gotującej się zalewy wrzucić grzyby z cebulą i oliwą, wymieszać. Gorące wkładać do słoików. Mocno zakręcić.
  • Dla pewności można słoiki pasteryzować około 30 minut, ale nie jest to konieczne.
  • Polecam i życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy