Góralski przekładaniec

Pyszne ciasto...

dodany przez: bozena68

przekładaniec Desery

Czas przygotowania:
50min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 170 głosów)


Składniki:

  • * 0,5 kg mąki
  • * 1/2 szkl. cukru
  • * 2 jajka
  • * 1/2 szkl. miodu
  • * 15 dkg margaryny
  • * 1 łyżka sody
  • * 1/2 szkl. kaszy manny
  • * 1/2 l mleka
  • * 1 margaryna
  • * 1 szkl. cukru pudru
  • * 1 łyżka kakao
  • * szczypta kwasku cytrynowego
  • * olejek arakowy i migdałowy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem.Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagnieść ciasto (jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany).Gotowe ciasto podzielić na 4 części[ u mnie wyszły trzy], każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 5 min w nagrzanym piekarniku.Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę.Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej - olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy