Szpecle bawarskie

Szpecle bawarskie to, jak sama nazwa wskazuje, niemieckie kluseczki kładzione, przygotowanie na bazie mąki i jajek. Niekiedy do ciasta dodaje się również ziemniaki. Szpecle zazwyczaj serwuje się z serem górskim, ze skwarkami, kiełbasą czy z kiszoną kapustą. Można podawać je również na słodko w towarzystwie ulubionych owoców. Przepis na szpecle bawarskie jest bardzo szybki i prosty do odtworzenia. Podpowiadamy, jak zrobić szpecle bawarskie krok po kroku!

dodany przez: Kulinarna Ania

Kluski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szpecle ciasto 1.

    Przepis na szpecle bawarskie - z oryginału spätzle - to danie kuchni niemieckiej. Poniższy przepis jest podstawowy - bez dodatku sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy - powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Nie może być za rzadkie.

  • Szpecle 2.

    W dużym garnku (najlepiej o pojemności większej niż 3 litry) zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką soli i 50 ml oleju (ok. 3-4 łyżki). Za pomocą specjalnej maszynki - przeciskarki do szpecli) formujemy kluseczki i wrzucamy je do gorącej wody. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, wykorzystujemy durszlak z większymi dziurkami, manewrując nad garnkiem, odcinając raz po raz kawałki ciasta za pomocą łyżki drewnianej. 

  • Szpecle gotowanie 3.

    Szpecle raz po raz w trakcie gotowania mieszamy, aby się nie posklejały. Będą gotowe, jak wypłyną na wierzch. To podobny efekt jak przy gotowaniu lanego ciasta w zupie. Odcedzamy szpecle na łyżce cedzakowej, przelewamy zimną wodą - nie za długo. Podajemy z przesmażoną na złoto cebulą.

Porady

  • Szpecle możemy serwować z serem żółtym – dobrze sprawdzi się ser górski, cheddar lub parmezan. 
  • Szpecle bardzo dobrze komponują się z różnego rodzaju sosami, zwłaszcza kurkowym i pieczarkowym. 
  • Ciasto na szpecle powinno być stosunkowo twarde – z całą pewnością twardsze niż np. na polskie kluski kładzione czy kopytka. 
     

Notka redakcyjna

Szpecle, czyli kluski niemieckie 

Szpecle bawarskie, nazywane niekiedy kluskami niemieckimi lub kluskami austriackimi, to potrawa mączka, wywodząca się z kuchni południowych Niemiec. Cieszą się one tam bardzo dużą popularnością – podobnie jak ziemniaki. Co ciekawe, wywodzą się one z kuchni chłopskiej. Tradycyjnie podaje się je z bawarskim serem górskim, skwarkami ze słoniny, kawałkami podsmażonej kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Można je jeść również samodzielnie lub na słodko. Szpecle cieszą się sporą popularnością nie tylko u naszych zachodnich sąsiadów – możemy również je znaleźć w menu popularnych restauracji w Czechach i Słowacji (tam kryją się pod nazwą haluszki). 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy