Maria Panzer
4 (3)
Danie jednogarnkowe z makaronem z dodatkiem kurczaka i pomidorów to przepyszny, lekki i jednocześnie sycący posiłek. To także świetna propozycja na łatwy i szybki obiad lub na lunch do pracy. Gwarantujemy, że jak raz spróbujecie, to na stałe włączycie go do swojego menu. To wyjątkowe danie z makaronem będzie gotowe w zaledwie 30 minut. Polecamy!
pierś z kurczaka 250 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
olej słonecznikowy 60 ml
pomidory w puszce 400 g
bulion warzywny 200 ml
makaron świderki (fusilli) 200 g
zioła prowansalskie 10 g
sól 2 g
pieprz 3 g
mozzarella 125 g
bazylia 0.5 pęczka
Przygotowanie składników: średniej wielkości cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę o wymiarach 2,5x2,5 cm. Odcedzamy pomidory z puszki - sok zachowujemy - i rozcinamy je na mniejsze kawałki.
Smażenie: na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy i dodajemy kurczaka. Smażymy przez około 2 minuty, mieszamy, tak, żeby był podsmażony z każdej strony. Następnie dodajemy cebulę i czosnek – krótko podsmażamy.
Sos do makaronu: do kurczaka dorzucamy pomidory i sok - ogień nieco zmniejszamy. Po chwili wlewamy bulion (mięsny lub warzywny) bądź wodę.
Makaron: suchy wrzucamy do duszących się składników, mieszamy. Dosypujemy mieszankę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8–11 minut, aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej płynu.
Mozzarella: w międzyczasie odsączamy kuleczki serowe, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w 1 cm kostkę. Dodajemy mniej więcej w połowie czasu gotowania i dokładnie mieszamy.
Bazylia: myjemy ją i delikatnie osuszamy. W razie potrzeby oskubujemy listki z łodyg i grubo siekamy. Zamiast bazylii możemy użyć też natkę pietruszki.
Podawanie: na koniec danie jednogarnkowe z makaronem doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, a następnie posypujemy świeżymi ziołami.
Porady
- Przygotowując tego rodzaju danie jednogarnkowe z kurczakiem, należy pamiętać, żeby nie kroić mięsa zbyt drobno. W przeciwnym razie będzie zbyt suche i niesmaczne.
- Danie jednogarnkowe z makaronem możemy również przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Zamiast kurczaka sprawdzi się tutaj np. ciecierzyca.
- Do tego przepisu najlepiej pasuje makaron penne lub fusilli. Ale jeśli chcemy poeksperymentować to może być również inny, ważne, żeby nie był zbyt drobny.
- W sezonie warto do dania jednogarnkowego z makaronem dodać świeże pomidory (bez skórek). Całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
- Jeśli nie udało nam się kupić mozzarelli w małych kulkach, to równie dobrze sprawdzi się duża - wystarczy pokroić ją w kostkę.