Cataplana – narodowe danie jednogarnkowe

Przygotowanie: 45 minut Porcja: 315 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Cataplana – narodowe danie jednogarnkowe

recipe

Czas przygotowania:
Kalorie:
315 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 kg dowolnych ryb morskich
  • 1 kg dowolnych skorupiaków (oczyszczonych)
  • 6 pomidorów
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml białego wina (vinho verde)
  • czerwona papryczka chili
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pomidory pozbawić skóry, pokroić na sporę kawałki. Paprykę oczyścić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać, poddusić cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Zalać winem, dodać liście laurowe i pokrojoną papryczkę chili, dusić około 10 minut. Ryby podzielić na spore kawałki, dodać do warzyw razem ze skorupiakami. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z bułeczką.
  2. Cataplana to nie tyle nazwa potrawy, ile naczynia, w którym się ją przyrządza. Zazwyczaj jest miedziane, przypomina otwartą muszlę i ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu wszystko gotuje się bardzo szybko i zachowuje soczystość. Być może to tradycyjny pierwowzór współczesnego szybkowaru. Jeśli nie mamy naczynia typu cataplana, można wykorzystać szczelnie przykrywaną żeliwną patelnię.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ryby obiad skorupiaki danie jednogarnkowe vinho verde cataplana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze