Cataplana – narodowe danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pomidory pozbawić skóry, pokroić na sporę kawałki. Paprykę oczyścić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać, poddusić cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Zalać winem, dodać liście laurowe i pokrojoną papryczkę chili, dusić około 10 minut. Ryby podzielić na spore kawałki, dodać do warzyw razem ze skorupiakami. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z bułeczką.
Cataplana to nie tyle nazwa potrawy, ile naczynia, w którym się ją przyrządza. Zazwyczaj jest miedziane, przypomina otwartą muszlę i ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu wszystko gotuje się bardzo szybko i zachowuje soczystość. Być może to tradycyjny pierwowzór współczesnego szybkowaru. Jeśli nie mamy naczynia typu cataplana, można wykorzystać szczelnie przykrywaną żeliwną patelnię.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze