Cataplana – narodowe danie jednogarnkowe

Przygotowanie: 45 minut Porcja: 315 kcal Składniki na 8 porcji

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
315.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Składniki:

  • 2 kg dowolnych ryb morskich
  • 1 kg dowolnych skorupiaków (oczyszczonych)
  • 6 pomidorów
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml białego wina (vinho verde)
  • czerwona papryczka chili
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pomidory pozbawić skóry, pokroić na sporę kawałki. Paprykę oczyścić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać, poddusić cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Zalać winem, dodać liście laurowe i pokrojoną papryczkę chili, dusić około 10 minut. Ryby podzielić na spore kawałki, dodać do warzyw razem ze skorupiakami. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z bułeczką.
  • Cataplana to nie tyle nazwa potrawy, ile naczynia, w którym się ją przyrządza. Zazwyczaj jest miedziane, przypomina otwartą muszlę i ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu wszystko gotuje się bardzo szybko i zachowuje soczystość. Być może to tradycyjny pierwowzór współczesnego szybkowaru. Jeśli nie mamy naczynia typu cataplana, można wykorzystać szczelnie przykrywaną żeliwną patelnię.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 315.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy