Panierowane boczniaki to wegetariańska wersja nuggetsów. Chrupiące i pikantne kawałki są proste w przygotowaniu. Przepis na boczniaki w panierce to pyszna wege przekąska lub danie główne. Dobrze jest je podawać z sosami, ziemniakami i zieloną sałatką. Boczniaki smażone w panierce to świetny zamiennik mięsa – są zdrowe i bardzo smaczne!
iStock
(średnia 4.54 z 153 głosów)
Boczniaki myjemy, przelewamy wrzątkiem i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wodę, mąkę, jajko i przyprawy. Ciasto na boczniaki w panierce miksujemy na gładką masę. Do głębokiego talerza przesypujemy panko. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Każdy kawałek boczniaka dokładnie obtaczamy w masie naleśnikowej, a następnie, delikatnie dociskając, w panierce panko. Smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor z każdej strony. Usmażone boczniaki w panierce przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Porady
- Boczniaki szybko absorbują wodę, dlatego należy myć je bardzo krótko pod bieżącą wodą. Jeśli pozwolimy, aby nasiąknęły, smażone boczniaki w panierce będą gumowate i rozmokłe.
- Mleko roślinne w przepisie można zastąpić taka samą ilością wody.
- Boczniaki w panierce można przygotować też według zasad kuchni wegańskiej. Wystarczy zastąpić jajko jedną łyżeczką mielonego siemienia lnianego wymieszanego z trzema łyżkami wody.
- Jeśli użyliśmy siemienia lnianego, odstawiamy masę na panierkę na 15 minut i ponownie miksujemy.
Boczniaki w kuchni spełniają mnóstwo zadań. Są świetnym zamiennikiem mięsa, podkreślają smak zup oraz cudnie uzupełniają domowe potrawy. Smażone boczniaki w panierce do złudzenia przypominają nuggetsy z kurczaka – mają podobną strukturę, dobrze przejmują smak przypraw, a opanierowane i usmażone pysznie chrupią. Jak zrobić boczniaki w panierce, aby były naprawdę pyszne? Po umyciu warto sparzyć grzyby wrzątkiem – dzięki takiemu zblanszowaniu będą one mniej łamliwe. Ważne jest jednak, aby grzyby nie nasiąkły wodą! Przepis na boczniaki w panierce jest bardzo podobny do sposobu przygotowania kotletów schabowych czy nuggestsów. Gdy już mamy przygotowane grzyby, warto zrobić ciasta na panierkę. Maczane boczniaki w jajku i bułce są szybszą i prostszą wersją powyższego przepisu, jednak dopiero przygotowanie rzadkiego ciasta do panierki oraz obtoczenie grzybów w panko gwarantuje, że nuggetsy będą pysznie chrupiące. Ciasto do panierki przypomina ciasto naleśnikowe. Dzięki niemu grzyby są otulone dokładnie pyszną panierką. Boczniaki w panierce najlepiej obtoczyć w japońskiej bułce tartej – panko. Danie należy smażyć na głębokim tłuszczu. Aby ograniczyć jego wchłanianie przez grzyby warto upewnić się, że w momencie położenia grzybów na patelni olej jest bardzo mocno rozgrzany. Również warto wyłożyć usmażone kawałki prosto na ręcznik papierowy, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Boczniaki smażone w panierce podajemy z lekką sałatką i sosem bbq lub czosnkowym.
Sprawdź również 7 pysznych sposobów na zrobienie panierki.
Boczniaki to grzyby, których popularność z roku na rok rośnie. Można je hodować samodzielnie za pomocą snopków z zaszczepioną grzybnią. Boczniaki zawierają dobrze przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B i witaminę C, a także sporo składników mineralnych. Te ulubione grzyby wegetarian bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Świetnie sprawdzają się w roli „fake meat”, czyli potraw przypominających mięsne. Można z nich przygotować wegańskie schabowe, flaki a nawet śledzie!
Komentarze